Onderwerp:

'Kratjes' geven bomen ondergronds ruimte

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
24 januari 2020 | nummer 3
 
 
'Kratjes' geven bomen ondergronds ruimte
 
'Kratjes' geven bomen ondergronds ruimte
 
Aan de Savornin Lohmanlaan kwamen onlangs tien nieuwe bomen. De esdoorns, amberbomen en eiken werden op een manier geplant die nog niet eerder in de gemeente Groningen werd toegepast.

De bomen staan in groeiplaatsen met ‘kratjes’: ondergrondse constructies met open wanden van hergebruikt materiaal. Deze kratjes zorgen voor drukverdeling van het gewicht van auto’s die naast de bodem worden geparkeerd. Zo raakt de bodem niet verdicht waardoor de bomen blijvend voldoende water en zuurstof krijgen. Zo kunnen ze goed wortelen en uitgroeien tot grote, volwassen exemplaren.

Esdoorns, amberbomen en eiken vervangen de bomen die in 2018 moesten wijken voor een ingrijpende renovatie van de gasleidingen. De nieuwe bomen staan in groeiplaatsen met speciaal bomenzand en met drainage en beluchting. Ook zijn de kratjes gevuld met speciale voeding dat net zo is samengesteld als bosgrond. De kratjes werden gemaakt van materiaal uit de auto-industrie dat opnieuw is gebruikt. Als de bomen het goed doen in de nieuwe groeiplaatsen, wordt deze werkwijze in de toekomst ook op andere plekken toegepast.
 
 
 
 
 
Aanpassing papier- en glascontainers Savornin Lohmanlaan
 
Aanpassing papier- en glascontainers Savornin Lohmanlaan
 
Vanaf 27 januari passen we de papier- en glascontainers aan bij Supermarkt Poiesz aan de Savornin Lohmanlaan. De huidige papiercontainers worden geplaatst naast de bestaande glascontainers. We vervangen één glascontainer door één papiercontainer. Straks staan er dus 4 papiercontainers en 2 glascontainers. De containers worden ondergronds groter dan ze nu zijn.

Onder het motto ‘haal alles uit je afval’ proberen we in onze gemeente zoveel mogelijk afval opnieuw te gebruiken. Daarom plaatsen we op verschillende plekken nieuwe, liefst ondergrondse afvalcontainers voor het gescheiden inzamelen van afval dat veel herbruikbare stoffen oplevert. Heb je vragen over de uitvoering? Bel Bedri Cicek, 14 050. Stel overige vragen via e-mail aan Jeroen Visser.
 
 
 
 
 
Verlengde Frederiksstraat gestremd 27 t/m 31 januari
 
Verlengde Frederiksstraat gestremd 27 t/m 31 januari
 
De Verlengde Frederiksstraat is gestremd vanaf 27 januari, 7.30 uur, tot 31 januari 16.30 uur. We leggen hier een gasleiding aan. Bewoners kunnen hun woning bereiken via de Van Sijsenstraat. Ze zijn hierover per brief geïnformeerd.
 
 
 
 
 
Binnen kijken in duurzame huizen op zaterdag 1 februari
 
Binnen kijken in duurzame huizen op zaterdag 1 februari
 
Zaterdag 1 februari is de Groninger duurzame huizendag. Je kunt dan binnen kijken in een energiezuinig huis. In onze gemeente doen huiseigenaren uit Helpman, Haren, Meerstad en de Noorderplantsoenbuurt mee. De bewoners van deze huizen hebben ervaring met zaken als warmtepompen, zonnepanelen, koken zonder gas en groene daken. Kijk op energieloket-groningen.nl voor de adressen. Ook in de andere gemeenten in onze provincie is het op 1 februari Groninger duurzame huizendag. Tussen 13.00 en 16.00 uur kun je langskomen voor informatie.
 
 
 
 
 
Verkeershinder op Ring Zuid richting Hoogezand op 1 en 8 februari
 
Verkeershinder op Ring Zuid richting Hoogezand op 1 en 8 februari
 
Op zaterdag 1 en zaterdag 8 februari ondervindt het verkeer op de zuidelijke ringweg in de richting van Hoogezand hinder. Vanaf Hoogkerk tot en met de afrit Europaweg is dan één rijstrook dicht. De oprit van het Vrijheidsplein naar het Julianaplein en de afrit Hereweg zijn ook afgesloten. Verkeer moet rekening houden met vertraging. Aannemerscombinatie Herepoort trilt op deze twee zaterdagen damwandplanken in ter hoogte van het viaduct over de Hereweg. Dit is nodig voor de verdiepte ligging van de nieuwe Ring Zuid. Kijk voor meer informatie op groningenbereikbaar.nl.
 
 
 
 
 
Vliegende start voor Sociale Groningse Ondernemers Challenge
 
Vliegende start voor Sociale Groningse Ondernemers Challenge
 
De inschrijving van de derde Sociale Groningse Ondernemers Challenge (SGOC) is voortvarend van start gegaan. Er zijn al ruim 30 initiatieven aangemeld. Ondernemers die Groningen socialer willen maken, kunnen een idee insturen en maken kans op microfinanciering. Bovendien krijgen ze advies en begeleiding door professionals. Dit jaar is de challenge gericht op de volgende thema’s: ‘prettig samen wonen in de buurt’, ‘positieve gezondheid’ en ‘het voorkomen van zorg’. Zowel initiatieven als ervaren ondernemers die initiatiefnemers willen coachen zijn nog van harte welkom. Kijk voor het aanmeldformulier en meer informatie op sgoc.nl.

Foto: Grotografie
 
 
 
 
 
Gemeente wil tijdelijke PFAS-normen opnemen in beleid
 
Gemeente wil tijdelijke PFAS-normen opnemen in beleid
 
De gemeente wil de tijdelijke PFAS-normen van de Rijksoverheid voor het verplaatsen van grond opnemen in haar beleid. Wethouder Glimina Chakor: “Veel projecten, van woningbouw tot rioolvervanging, lopen vertraging op. We willen graag zo snel mogelijk door.” De rioolvervanging in de Korrewegwijk bijvoorbeeld. Deze werkzaamheden lopen door PFAS in de bodem vertragingen op van vier tot zestien weken. Het bouwrijp maken van het te bouwen wijkje Engelse Park bij Helpman is hierdoor twaalf weken vertraagd en dat geldt ook voor de aanleg van een sloot en een groenstrook aan De Bunders op de Zernike Campus.

PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Zie voor meer informatie de meest recente besluiten op onze website.
 
 
 
 
 
Doe gratis mee met Junior Energiecoach
 
Doe gratis mee met Junior Energiecoach
 
Kinderen en hun ouders of verzorgers kunnen zich nu aanmelden voor Junior Energiecoach. Dit is een leuk en leerzaam spel voor het hele gezin. Je leert hiermee van alles over energie, geld en het milieu. Gedurende vijf weken ontdekken kinderen van 7 tot en met 12 jaar en hun ouders dat thuis energie besparen niet ingewikkeld, saai of duur hoeft te zijn. Zo ga je op lampenjacht en op stekkerexpeditie en valt er elke week een prijs te winnen. Ook zijn er wekelijks nieuwe filmpjes met Varkentje Rund. Ben je enthousiast en wil je meedoen? Schrijf je dan vóór 2 februari in op juniorenergiecoach.nl/meedoen.

In de eerste week van februari ontvang je het startpakket thuis. Het spel begint op 8 februari. Deelname is gratis voor inwoners van de gemeente Groningen.
 
 
 
24 januari 2020 | nummer 3
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
 
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: