Onderwerp:

Gemeente haalde tussen 4.000 en 5.000 kerstbomen op in Zuid

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
17 januari 2020 | nummer 2
 
 
Tussen 4.000 en 5.000 kerstbomen opgehaald in Zuid
 
Tussen 4.000 en 5.000 kerstbomen opgehaald in Zuid
 
De gemeente heeft de afgelopen twee week tussen de 4.000 en 5.000 kerstbomen opgehaald in Zuid. Met drie auto's reden medewerkers van de wijkpost dagelijks langs de hoofdroutes en zijstraten. Ze brachten de bomen naar verzamelpunten, waar ze later werden opgehaald door vrachtwagens. Op de Kooiweg in Helpman werd het aantal zelfs zo groot dat er een versnipperaar aan te pas moest komen om de bomen af te voeren. De kerstbomen zijn naar stortplaats Stainkoeln gebracht waar ze worden verwerkt tot compost. Foto: oogst op de eerste dag in Wijert Zuid (Kees Letens).
 
 
 
 
 
Vervolg werkzaamheden rondom bouwkuip verdiepte ligging zuidelijke ringweg
 
Vervolg werkzaamheden rondom bouwkuip verdiepte ligging zuidelijke ringweg
 
Tussen het Oude Winschoterdiep en de Hereweg verdwijnt de zuidelijke ringweg onder de grond. In januari gaat Aanpak Ring Zuid verder met de aanleg van deze ‘bouwkuip voor de verdiepte ligging’. Aannemerscombinatie Herepoort begint deze maand met het slopen van de betonnen zijkanten van de viaducten Hereweg en Esperantokruising. Lees meer over verdere  werkzaamheden en wat je daar mogelijk van kunt merken op de website van Aanpak Ring Zuid.
 
 
 
 
 
Voetpad onder A28 bij Brailleweg vanaf 20 januari afgesloten
 
Voetpad onder A28 bij Brailleweg vanaf 20 januari afgesloten
 
Vanaf maandag 20 januari is het voetpad aan de Brailleweg die onder de A28 doorgaat, afgesloten. Het fietspad onder het viaduct is versmald. Combinatie Herepoort gaat dan verder met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe op- en afrit van de A28 en de fietsvallei die hier onderdoor gaat. Voetgangers kunnen over het fietspad langs de werkzaamheden en krijgen hulp van verkeersregelaars. De werkzaamheden duren ongeveer 3 weken. Meer informatie vind je op de website van Aanpak Ring Zuid.
 
 
 
 
 
Mevrouw Alfing-Sissing 100 jaar
 
Mevrouw Alfing-Sissing 100 jaar
 
Woensdag 15 januari werd ze 100 jaar, mevrouw Jantje Alfing-Sissing in woonzorgcentrum De Brink aan de Helper Brink. Burgemeester Koen Schuiling ging bij haar op visite. Mevrouw Alfing staat nog volop in het leven en geniet van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Op onze website lees je waar mevrouw Alfing-Sissing is geboren, hoe ze haar man ontmoette en meer details uit haar 100 jarige leven. Nogmaals van harte gefeliciteerd!
 
 
 
 
 
Stremming fietspad en stoep Paterswoldseweg
 
Stremming fietspad en stoep Paterswoldseweg
 
Vanaf 20 januari zijn de stoep en het fietspad aan de oostzijde van de Paterswoldseweg, ter hoogte van de Laan van de Vrede, gestremd. Fietsers en voetgangers kunnen hun weg volgen via een speciaal ingericht fietspad op de busbaan. Deze situatie duurt tot 7 februari.
 
 
 
 
 
Doe gratis mee met Junior Energiecoach
 
Doe gratis mee met Junior Energiecoach
 
Kinderen en hun ouders of verzorgers kunnen zich nu aanmelden voor Junior Energiecoach. Dit is een leuk en leerzaam spel voor het hele gezin. Je leert hiermee van alles over energie, geld en het milieu. Gedurende vijf weken ontdekken kinderen van 7 tot en met 12 jaar en hun ouders dat thuis energie besparen niet ingewikkeld, saai of duur hoeft te zijn. Zo ga je op lampenjacht en op stekkerexpeditie en valt er elke week een prijs te winnen. Ook zijn er wekelijks nieuwe filmpjes met Varkentje Rund. Ben je enthousiast en wil je meedoen? Schrijf je dan vóór 2 februari in op juniorenergiecoach.nl/meedoen.

In de eerste week van februari ontvang je het startpakket thuis. Het spel begint op 8 februari. Deelname is gratis voor inwoners van de gemeente Groningen.
 
 
 
 
 
Groen dak: koel, gaat lang mee en goed voor dieren
 
Groen dak: koel, gaat lang mee en goed voor dieren
 
Ook in 2020 kun je weer subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. Met beplanting blijft je dak een stuk koeler in de zomer. Bovendien houden de planten water beter vast, zodat de riolering niet overbelast raakt tijdens hoosbuien. Het groen is goed voor insecten, vlinders en vogels. Zo kan iedereen bijdragen aan een koelere, groenere stad met minder wateroverlast. En wist je dat een groen dak langer meegaat dan een ‘normaal’ dak? Daarom hebben vorig jaar 189 mensen een subsidie aangevraagd voor het aanleggen van in totaal 5.000 vierkante meter groen dak. Wil je dat ook? Kijk dan op onze website.
 
 
 
 
 
Groningers kunnen goede ideeŽn voor onze toekomst insturen via Toukomst.nl
 
Groningers kunnen goede ideeŽn voor onze toekomst insturen via Toukomst.nl
 
Groningers die een goed idee hebben voor de toekomst van Groningen kunnen hun idee insturen op de nieuwe website Toukomst.nl. Het Nationaal Programma Groningen (NPG) stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor ideeën die de leefbaarheid en de economie in onze provincie verbeteren. Het insturen van een idee kan tot halverwege maart 2020.

NPG hoopt op de nieuwe website veel nieuwe ideeën binnen te krijgen voor de toekomst van Groningen. De ideeën worden gebundeld en samen met de indieners maakt NPG er projecten van. NPG vindt het belangrijk om erachter te komen wat voor Groningers belangrijke onderwerpen voor de toekomst zijn. 

Ook worden er ideeën opgehaald tijdens de Toukomsttour. Hiervoor gaat een team samen met studenten van de Hanzehogeschool in een busje de provincie in. Half maart moeten alle ideeën binnen zijn. Dan gaan indieners van ideeën samen met elkaar aan de slag om de ideeën te bundelen tot grotere projecten. Vervolgens bepalen Groningers welke projecten uitgevoerd worden. In juni wordt bekend welke projecten dat zijn. Kijk voor meer informatie op toukomst.nl.

Foto: Marieke Kijk in de Vegte
 
 
 
 
 
Door taalles ging voor vijftigers Henk en Henk een wereld open
 
Door taalles ging voor vijftigers Henk en Henk een wereld open
 
Ze gingen in de jaren zestig en zeventig naar de lagere school, Henk Bijlholt (59) en Henk Bruinink (55) uit Groningen. Daarna hebben ze niet verder geleerd. Uiteindelijk gingen ze bij iederz werken, het sociale werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen. Daar werken ze nog steeds. Voor zover ze destijds lezen en schrijven hadden geleerd, was dat er in de loop der jaren niet op vooruit gegaan. Maar nu zijn ze de ‘taalhelden’ van de provincie Groningen en kun je op hen stemmen voor de landelijke publieksprijs. Op onze website vertellen ze samen met hun taalbegeleider Regina Schotsman van WIJ Oosterparkwijk hoe dat kon gebeuren.
 
 
 
 
 
Holocaustmonument ĎLevenslichtí Daan Roosegaarde vanaf woensdag in Synagoge
 
Holocaustmonument ĎLevenslichtí Daan Roosegaarde vanaf woensdag in Synagoge
 
Maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Holocaust-slachtoffers uit Groningen is van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien, in de Synagoge Folkingestraat. Het monument hoort bij een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten meedoen. Zo herdenkt Nederland gezamenlijk de verschrikkingen van de Holocaust.

De stenen in het tijdelijk monument lichten om de paar seconden op, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Van 22 t/m 30 januari is de synagoge vier avonden open. Kijk voor het programma en de openingstijden op onze website.

Beeld: Studio Roosegaarde
 
 
 
 
 
Werkzaamheden essentakziekte gaan beginnen
 
Vanaf maandag 20 januari tot ongeveer half maart gaat de gemeente in verschillende wijken in Groningen essen die ernstig ziek zijn, verwijderen. Dit gebeurt alleen als een zieke boom niet meer te redden is of als er een onveilige situatie ontstaat. In de gemeente Groningen zijn aanzienlijk minder bomen aangetast door de essentakziekte dan tot voor kort werd aangenomen. Na een tweede inspectie bleek dat minder dan de helft van eerder verdachte bomen daadwerkelijk ernstig ziek is en verwijderd hoeft te worden. De essen die nu moeten wijken, worden waar mogelijk vervangen door andere boomsoorten. Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen op onze website.
 
 
 
17 januari 2020 | nummer 2
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
 
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: