Onderwerp:

Vuurwerkvrije zones in het zuiden van de stad

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
20 december | nummer 40
 
 
Vuurwerkvrije zones in het zuiden van de stad
 
Vuurwerkvrije zones in het zuiden van de stad
 
Tijdens oud en nieuw zijn er ook dit jaar in Groningen tien vuurwerkvrije zones. Het gaat vooral om gebieden rond ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, begraafplaatsen en kinderboerderijen. In het zuiden van de stad zijn dit de omgeving van het Martini Ziekenhuis, omgeving begraafplaats Esserveld, omgeving kinderboerderij Stadspark, omgeving verpleeghuis Maartenshof, omgeving woonzorgcentrum Heymanscentrum en de omgeving van de paardenstallen van de politie aan de Sontweg. 

Ook het uitgaansgebied in de binnenstad is een vuurwerkvrije zone. Om mens en dier te beschermen tegen het gevaar, de schade en de overlast van vuurwerk mag in de vuurwerkvrije zones geen vuurwerk worden afgestoken. Lees ook het nieuwsbericht op onze website. Kaartje: de vuurwerkvrije zones in het zuiden van de stad.
 
 
 
 
 
Wijkpost Zuid bereidt zich voor op jaarwisseling
 
Wijkpost Zuid bereidt zich voor op jaarwisseling
 
Prullenbakken sluiten, en van alles van straat halen wat in brand kan. Zo bereidt Kees Letens van wijkpost Zuid zich met zijn team voor op oud en nieuw. Afgelopen jaar liet hij bij wijze van proef  de afvalbakken staan in Corpus den Hoorn. “Wat bleek: geen enkele schade! Niks aan de hand!” De laatste jaren is het rustiger, signaleert hij. De intensieve samenwerking tussen politie, brandweer, gemeente en WIJ Groningen in de afgelopen jaren droeg daar ook aan bij. “Echt heel positief, je moet het toch samen doen.’’ Lees de rest van het artikel op onze website.
 
 
 
 
 
Helperzoomtunnel gaat 3 april 2020 open voor verkeer
 
Helperzoomtunnel gaat 3 april 2020 open voor verkeer
 

Op vrijdag 3 april 2020 wordt de Helperzoomtunnel opengesteld voor verkeer. Nog dezelfde avond gaat de spoorwegovergang bij de Esperantostraat dicht. De Helperzoomtunnel wordt een verbinding voor auto’s, fietsers, bussen en hulpdiensten tussen Helpman/Coendersborg en de wijken aan de oostzijde van het spoor (Europapark, De Linie en De Oosterpoortbuurt). Vrachtwagens mogen er niet doorheen. De Helperzoomtunnel komt in het verlengde van de Helper Brink en sluit aan op de Duinkerkenstraat. De bouw van de tunnel is gestart in 2018. Afgelopen zomer is het tunneldeel succesvol op zijn plek onder het spoor geschoven. Lees meer op de website van Aanpak Ring Zuid.

 
 
 
 
 
VV Helpman nu formeel eigenaar van kantine en kleedkamers
 
VV Helpman nu formeel eigenaar van kantine en kleedkamers
 
Vrijdag 20 december heeft wethouder Inge Jongman samen met voorzitter Jan van der Lei het eerste ‘Recht van Opstal in het Gelijk Speelveld’ ondertekend met VV Helpman. Hiermee wordt de voetbalclub formeel eigenaar van de kantine en de kleedkamers. Na een proces van jaren gaat de gemeente richting een afronding van het project Gelijk Speelveld. Nu hebben de buitensportverenigingen dezelfde regels voor eigendom of verhuur van de clubaccommodatie/kleedkamers. Begin 2020 volgen de andere verenigingen.
 
 
 
 
 
Informatieavond voor bewoners omgeving Laan Corpus den Hoorn en Vrijheidsplein
 
Informatieavond voor bewoners omgeving Laan Corpus den Hoorn en Vrijheidsplein
 
Begin 2020 start aannemerscombinatie Herepoort met werkzaamheden in de om­geving van Laan Corpus den Hoorn en het Vrijheidsplein. Deze werkzaamheden zorgen voor een betere aansluiting op de zuidelijke en westelijke ringweg. Aanpak Ring Zuid wil bewoners graag informeren wat dit voor hen betekent en organiseert op woensdag 8 januari om 19.15 uur een informatieavond op haar kantoor aan de Laan Corpus den Hoorn 102-4. Lees meer over de werkzaamheden aan het Vrijheidsplein op de website van Aanpak Ring Zuid.
 
 
 
 
 
‘Tractie’ wordt nieuw woonblok in Grunobuurt
 
‘Tractie’ wordt nieuw woonblok in Grunobuurt
 

Woningbouwcorporatie Nijestee is druk bezig met de voorbereidingen van de bouw van het vijfde woonblok in de Grunobuurt, Tractie genaamd. Architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen maakte het ontwerp en Nijestee heeft de omgevingsvergunning aangevraagd. In Tractie komen in totaal 107 woningen: 3- en 4-kamerappartementen en maisonnettes. In het gebouw komt een mix van sociale huur- en vrije sectorwoningen. Op het binnenterrein is ruimte voor parkeren. In januari organiseert Nijestee voor de buurt een inloop zodat de omwonenden de plannen kunnen inzien.

 
 
 
 
 
Nieuwbouw Van Houtenlaan in Helpman
 
Nieuwbouw Van Houtenlaan in Helpman
 
Op de plek waar tot vorig jaar de zusterflat van het oude Rooms Katholieke Ziekenhuis stond, komt een nieuw gebouw met in totaal 48 woningen. De appartementen aan de Van Houtenlaan in Helpman krijgen twee slaapkamers, een oppervlakte van ca. 60 - 65 m2 en een eigen berging in de kelder. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw dit voorjaar.
 
 
 
 
 
Nieuwe website raad: gemeenteraad.groningen.nl
 
Nieuwe website raad: gemeenteraad.groningen.nl
 
De Groningse gemeenteraad heeft een nieuw raadsinformatiesysteem. Dat is gemeenteraad.groningen.nl. Daar zijn alle documenten voor de gemeenteraad te vinden. Deze nieuwe website met het nieuwe raadsinformatiesysteem is vrijdag 20 december online gegaan. Lees meer op onze website.
 
 
 
 
 
Hyperloop komt naar gemeente Groningen
 
Hyperloop komt naar gemeente Groningen
 
Ten noorden van Meerstad komt een hyperlooptestcentrum met een baan van drie kilometer lengte. Een hyperloop is een soort enorme buizenpost waar je goederen en mensen in kan vervoeren. Eind 2020 begint het bedrijf Hardt Hyperloop met de bouw van het centrum. Het is bedoeld als testlocatie voor hyperloopontwikkelaars uit heel Europa. Groningen wil graag vooroplopen in de ontwikkeling van nieuwe en milieuvriendelijke vormen van transport. Zo zijn we bijvoorbeeld ook bezig met voertuigen op waterstof. Meer over het hyperlooptestcentrum lees je op onze website.
 
 
 
 
 
Nieuwjaarsfeest op 2 januari voor alle inwoners in Forum Groningen
 
Nieuwjaarsfeest op 2 januari voor alle inwoners in Forum Groningen
 
Op donderdag 2 januari 2020 organiseert de gemeente het Nieuwjaarsfeest in Forum Groningen. Het feest heeft ongeveer dezelfde opzet als het Nieuwjaarsfeest dat jarenlang in De Oosterpoort werd gehouden. Nieuw is de locatie, in het hart van Groningen: het Forum. Alle inwoners van de gemeente Groningen zijn van harte welkom. Burgemeester Koen Schuiling houdt zijn nieuwjaarstoespraak. Daarna zijn er optredens van verschillende artiesten en bands van Groninger bodem, zoals Swinder en Inge van Calkar. Maar ook Drukwerk treedt op. Bezoekers kunnen verder naar de Comedy Night, de Silent Disco en naar Groninger films. Het feest duurt van 19.00 tot 02.00 uur en de toegang is gratis. Kijk voor alle informatie op onze website.

 
 
 
 
 
1,4 Miljoen euro voor energiebesparende maatregelen lage inkomensgroepen
 
1,4 Miljoen euro voor energiebesparende maatregelen lage inkomensgroepen
 
De gemeenteraad heeft bij de begrotingsbehandeling 140.000 euro beschikbaar gesteld om mensen met een kleine portemonnee in staat te stellen energiebesparende maatregelen te nemen. Deze week kreeg de gemeente te horen dat de Rijksoverheid dit bedrag verhoogt met 1,26 miljoen euro. In totaal is er dus 1,4 miljoen euro beschikbaar.

Mensen met een kleine portemonnee hebben meestal geen geld om energiebesparende maatregelen te nemen. ‘We kunnen deze doelgroep nu helpen met kleine maar effectieve maatregelen om energie te besparen waardoor de kosten van gas en elektra lager worden’, zegt wethouder Philip Broeksma. ‘Dit scheelt per maand al gauw enkele tientjes. Denk daarbij aan het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrippen, ledlampen gebruiken en het beter instellen van de cv-ketel. Begin 2020 maken we de regels bekend’, aldus Broeksma. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
 
 
 
 
 
Papier- en textielcontainers rond jaarwisseling dicht
 
Papier- en textielcontainers rond jaarwisseling dicht
 
Op vrijdag 27 december sluit de gemeente de ondergrondse papierbakken in de wijken af. De ondergrondse papiercontainers bij de winkelcentra gaan op zaterdag 28 december dicht.

Ook de containers voor textiel worden gesloten of verwijderd. Dit gebeurt voor de veiligheid tijdens oud en nieuw. U kunt dan geen oud papier of textiel inleveren bij deze containers. We vragen u vriendelijk geen oud papier of textiel neer te zetten bij afgesloten of verwijderde containers. Alle papierbakken en -containers worden op donderdag 2 januari weer geopend.

We raden u aan om uw eigen afvalcontainers tijdens de jaarwisseling binnen of achter uw huis te zetten. Dan kunnen ze niet vernield worden.
 
 
 
 
 
Beleef jouw Kerstvakantie ‘OpznGronings’
 
Beleef jouw Kerstvakantie ‘OpznGronings’
 
De kerstvakantie staat voor de deur en dus is er weer van alles te doen voor de Groningse jeugd van 4 t/m 21 jaar. Het jeugdwerk van WIJ Groningen organiseert onder de noemer ‘OpznGronings’ veel activiteiten en evenementen in de komende schoolvakantie. Zo zijn er dit jaar maar liefst twaalf feestelijke diners. Ook kan de jeugd zich opgeven voor klimmen bij Bjoeks, schaatsen en/of zwemmen in Kardinge of een gezamenlijk uitstapje naar indoorkermis Kerstplaza. In de sporthal in Lewenborg is het gratis kerstzaalvoetbaltoernooi en de allerkleinsten kunnen naar de musical Doornroosje. Kijk voor meer informatie en de andere activiteiten op opzngronings.nl.
 
 
 
 
 
Rekenkamercommissie: belang bomen onder druk door beleid compacte stad
 
Rekenkamercommissie: belang bomen onder druk door beleid compacte stad
 
Het belang van behoud en uitbreiding van het aantal bomen in stedelijk gebied staat onder druk omdat de gemeente zich richt op een compacte stad en ambities heeft op het gebied van bouwen en verkeer. Dat is een van de conclusies van het onderzoek Beleid dat hout snijdt dat de Rekenkamercommissie heeft uitgevoerd naar het gemeentelijk kapbeleid.

Bij het maken van plannen is er soms laat aandacht voor het belang van bomen, maar de commissie constateert dat de gemeente steeds vaker in een vroegtijdig stadium stilstaat bij behoud of nieuwe aanplant van bomen. De focus ligt daarbij niet alleen op aantallen bomen, maar zeker ook op de kwaliteit van bomen, zoals hun groeipotentieel. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
 
 
 
 
 
In de kerstvakantie geen Nieuwsbrief Zuid
 
In de kerstvakantie geen Nieuwsbrief Zuid
 
De komende twee weken verschijnt Nieuwsbrief Zuid niet. Vrijdag 10 januari krijg je deze nieuwsbrief weer.
 
 
 
20 december | nummer 40
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
 
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: