Onderwerp:

LegalLinks Carrière, september 2019

 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
   
PlasBossinade
twitter linkedin
vrijdag 06 september 2019
 
 
 
 
  In deze LegalLinks Carrière:
 
 
  Esmay Brouwer over het combineren van werk en studie
 
  Advocaat-partner Jan Leo de Hoop: “Advocaat zijn is méér dan een goed jurist zijn”
 
  Emmely Schaaphok over haar studentstage
 
Esmay Brouwer over het combineren van werk en studie

Esmay Brouwer

 
 
 
Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Esmay Brouwer. Sinds januari ben ik werkzaam als juridisch medewerker bij de sectie fiscaal recht van PlasBossinade en daarnaast ben ik net afgestudeerd in de master fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Hoe combineer je je werk bij PlasBossinade met je studie?
Het volgen van een master aan de RUG wordt beschouwd als een fulltime-job. Om dit te kunnen combineren met mijn functie als juridisch medewerker heb ik geleerd om goed te plannen. De eerste paar maanden werkte ik twee dagen per week. Op mijn vrije dagen volgde ik hoor- en werkcolleges en nam ik de tijd om de lesstof te behandelen. Daarnaast ben ik ook in de avonduren vaak bezig geweest om lesstof in te halen of onderzoek te doen voor mijn scriptie. Dit betekent overigens niet dat ik geen tijd had voor andere activiteiten. Naast deze drukke planning breng ik namelijk ook graag tijd door in de sportschool en vind ik het erg leuk (en ook belangrijk) om ook sociale activiteiten te plannen.
 
Is dat te doen qua tijdsinzet?
Het combineren van studie en werk is heel goed mogelijk. Het vinden van een balans tussen werk en studie is erg belangrijk. Wanneer je de lesstof tijdens de collegeweken goed bijhoudt, blijft er voldoende tijd over om andere dingen te doen. Wat ook een belangrijke rol heeft gespeeld, is dat ik bij PlasBossinade de vrijheid heb gekregen om mijn eigen dagen in te plannen. Deze flexibiliteit heeft er voor gezorgd dat ik mijn werktijden goed kon afstemmen op mijn colleges en tentamens.
 
Wat vind je het allerleukst aan je werk bij PlasBossinade?
Wat ik erg leuk vind is dat er verschillende secties zijn, die hun krachten bundelen om een geheel te vormen. De combinatie en de samenwerking tussen verschillende rechtsgebieden maakt het werk erg divers. Elke dag is weer anders en dat zorgt natuurlijk voor leuke uitdagingen.  
 
Tip voor de bijna afgestudeerde rechtenstudent
Als bijna afgestudeerde rechtenstudent ben je je vaak al aan het oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik vond het daarom persoonlijk ook erg leuk om tijdens het schrijven van mijn scriptie al te gaan werken. Ik zou dit zeker aanraden aan andere rechtenstudenten die in de eindfase van hun studie zitten. Het is niet alleen heel leerzaam om te kijken hoe het in de praktijk werkt, maar het kan ook een goede bijdrage leveren aan het afronden van je studie.
 
 
 
Advocaat-partner Jan Leo de Hoop: “Advocaat zijn is méér dan een goed jurist zijn”
Jan Leo de Hoop
 
 
 
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jan Leo de Hoop (55 jaar), bijna 32 jaar advocaat en bijna 25 jaar partner bij PlasBossinade. Ik ben sectieleider van de sectie ondernemingsrecht en contractenrecht. Dat houdt in dat ik veel advieswerk doe (adviseren over en begeleiden van – nationale en internationale – bedrijfsovernames en andere transacties waarbij de juridische eigendom of structuur van een onderneming verandert en van geschillen tussen aandeelhouders/partners in ondernemingen, adviseren over corporate governance vraagstukken, alsmede het opstellen en beoordelen van en adviseren over allerlei contracten). Bij geschillen probeer ik in eerste instantie in overleg met de klant en de wederpartij tot een oplossing te komen. In de gevallen waarin dat niet lukt voer ik daarover procedures bij de rechter of in arbitrage. Dat is niet de eerste keus, maar als het eenmaal zover is doe ik dat met verve en plezier.

Waarom ben je rechten gaan studeren?
De keuze om rechten te gaan studeren heb ik bewust gemaakt. Niet dat ik dat al m’n hele leven van plan was, maar op de voorlichtingsdagen van diverse studies (economie, bedrijfskunde, rechten) sprak de rechtenstudie mij verreweg het meeste aan. Heel duidelijk en beeldend werd verteld hoe relevant allerlei regels zijn voor het geordende verloop van de samenleving en dat historisch gezien het ontstaan van enige vorm van beschaving en de ontwikkeling van het recht hand in hand gaan. Het verhaal werd doorspekt met hilarische voorbeelden, waarvan ik sommige nog steeds weet. Zo werd verteld dat destijds in de Algemene Plaatselijke Verordening van de Gemeente Groningen stond dat het verboden was om een paard zichtbaar vanaf te openbare weg te laten dekken. Overigens bleek bij de voorlichting van andere studies dat daarbij nogal wat rekenwerk en statistiek kwam kijken, wat mij bepaald niet aantrok. Ook daarom viel de keus op rechten.

Wilde je toen al advocaat worden?
Toen ik ging studeren had ik nog geen vastomlijnd idee over wat ik zou gaan doen. Op een gegeven moment ben ik als studentassistent bij de Vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht gaan werken (iets wat ik overigens iedereen kan aanraden), ook omdat ik het idee had dat de wetenschap wellicht iets voor mij was. Daar heeft professor Rob Rutgers (Burgerlijke Rechtsvordering) mij warm gemaakt voor de advocatuur. Hij was zelf advocaat geweest en overtuigde mij ervan dat in de advocatuur de wetenschappelijke en praktische toepassing van het recht samen kwamen en dat het bovendien een heel leuk en spannend vak was. Die aanbeveling is absoluut waar gebleken.

Waarom ben je destijds bij PlasBossinade gaan werken?
Net als nu lonkten ook toen de grote kantoren in Amsterdam en (toen ook nog) Den Haag. Bij een aantal van die kantoren heb ik gesolliciteerd. Daar werd mij al snel duidelijk gemaakt dat als ik aangenomen zou worden, ik in een ‘ratrace’ terecht zou komen met de vele andere stagiaires die werden aangenomen. We zouden moeten vechten om het beperkte aantal plaatsen dat beschikbaar was om na de stageperiode als medewerker te mogen blijven. In Groningen waren destijds veel advocatenkantoren gevestigd in de Oude Boteringestraat, waar ook de Rechtbank zat. Toen ik daar eens liep, zag ik bij een van die statige panden een rij naamborden die me deed denken aan een zin uit het boek Karakter van F. Bordewijk: “ …als hij ze zag schitterden ze in de zon als steekvlammen.” Dat was het kantoor Vos Seidel & Plas (dat later na een fusie met een notariskantoor PlasBossinade is gaan heten). Bij dat kantoor kon ik stage lopen en de dag voordat die stage begon belde prof. Rutgers mij met de mededeling dat er een vacature van dat kantoor in het Advocatenblad stond (zo ging dat toen nog). Dat was een buitenkans, zeker als je bedenkt dat in die tijd op een vacature tientallen reacties kwamen. Hoewel ik nog in enkele sollicitatieprocedures bij Westerse kantoren zat, kreeg ik vrij snel na mijn stage te horen dat ik bij Vos Seidel & Plas terecht kon. Dat leek mij als echte Noordeling toch aantrekkelijker. Het mag overigens een wonder heten dat ik ben aangenomen. Op de dag van mijn sollicitatiegesprek werd ik door een secretaresse van een van de partners uit mijn bed gebeld met de mededeling dat alle partners al een kwartier op mij zaten te wachten. Ik had mij verslapen dus! Gelukkig woonde ik dichtbij, dus binnen een half uur was ik aangekleed en op mijn fiets op kantoor. Het zweet gutste van m’n gezicht. Nadien heb ik mij nooit meer verslapen.

Waarom ben je partner bij PlasBossinade geworden?
Ik ben enigszins fanatiek aangelegd en had eigenlijk van meet af aan de ambitie om ooit partner te worden. Het kantoor beviel mij uitstekend en het werk was hartstikke leuk en uitdagend. Het kantoor was toen al toonaangevend in het Noorden. Er werkte een aantal aansprekende advocaten waarvan bekend was dat ze zich tot het uiterste inzetten voor de klant. Het kantoor had – en heeft overigens nog steeds – een mooie klantenportefeuille. Kennelijk beviel mijn werk ook en na zeven jaar kon ik – na enig aandringen van mijn kant – partner worden. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en daar heb ik nooit spijt van gehad.

Waarom zou je iemand aanraden bij PlasBossinade te solliciteren?
Eerlijk gezegd zou ik niet iedereen aanraden bij PlasBossinade te solliciteren. We zijn namelijk best wel kritisch in ons aannamebeleid. We verwachten niet alleen een hoge juridische kwaliteit maar ook andere eigenschappen die iemand geschikt maken als advocaat. Advocaat zijn is méér dat een goed jurist zijn. Je moet het in je hebben om voor de belangen van jouw klant te willen vechten, maar je moet ook stevig in je schoenen staan naar de klant toe (bijvoorbeeld als je duidelijk moet maken dat hetgeen de klant wil niet haalbaar is). Bovendien is het belangrijk dat iemand in het team past. Degenen die wel de juiste eigenschappen menen te hebben, zou ik zeker aanraden om te solliciteren als ze kiezen voor uitdagend juridisch werk op hoog niveau, maar dan buiten de Randstad in een omgeving waar het arbeidsethos nog ruimte laat voor een privéleven en waar het woon- en leefklimaat aantrekkelijk is.

Wat maakt PlasBossinade uniek?
Ieder kantoor zal zeggen dat het uniek is, maar dat is zelden echt het geval. Kenmerkend voor ons kantoor is denk ik wel dat er veel ruimte is voor iedereen om zich te ontplooien op zijn eigen manier. Uiteraard zijn er ook bij ons regels, maar wel onder het motto “de ruimte binnen de perken is net zo onbegrensd als daarbuiten”. Kenmerkend is ook dat we met zijn allen het kantoor maken, ieder op zijn eigen manier. Om er nog maar een motto tegenaan te gooien: “één voor allen en allen voor één”. En het team is een goede mix van ervaring en jong talent. Dit bevordert dat er ook aandacht is voor technologische ontwikkelingen. Die ontwikkelingen hebben gevolgen voor het recht (denk bijvoorbeeld aan blockchain en smart contracts), maar ook voor de werkwijze van advocaten. We moeten immers kunnen aansluiten bij de werkwijze van onze klanten.
 
 
 
  Volg Romme&Jesse op Instagram  
 
  Neem een kijkje in het (werkende) leven van deze twee ambitieuze jonge Groningse advocaten
 
 
 
 
  #rommejesse  
 
 
 
 
Emmely Schaaphok over haar studentstage

Emmely Schaaphok

 
Met een havermout-ontbijtje achter de kiezen stapte ik op maandagochtend in alle vroegte op de fiets. De eerste dag van mijn stage bij PlasBossinade was aangebroken en ik voelde een combinatie van gezonde spanning en nieuwsgierigheid.

Als rechtenstudent krijg ik vaak de vraag of ik later advocaat wil worden. Een antwoord hierop heb ik nooit kunnen geven omdat ik hiervoor eerst de praktijk wilde ervaren. Een droom om advocaat te worden? Deze stage gaat het voor mij bepalen.
 
Na een rondleiding door het kantoor werd ik naar mijn plek in de bibliotheek gewezen. Hier zou ik de komende zes weken mijn hersenen laten kraken over juridische vraagstukken. Mijn bureau was gedecoreerd met twee grote computerschermen, wat erg fijn werkte. Het eerste klusje dat ik kreeg sloot perfect aan bij mijn studierichting ‘IT-recht’: Een aantekening over ‘cloud-computing’ was waar ik als eerst mijn tanden in ging zetten. Ik had geen idee waar ik moest beginnen, maar gelukkig zat ik niet in mijn eentje in de bibliotheek. De bieb deelde ik met de bibliothecaris en een togamaster-stagiair die mij met dingen konden helpen.
 
Wat ik zo leuk vond aan deze stage? Dat zijn meerdere dingen. Te beginnen bij de informele sfeer bij PlasBossinade. De hiërarchie is ver te zoeken en de deuren stonden vrijwel overal en altijd open. Daarnaast biedt deze stage veel afwisseling omdat je mee mag naar zittingen en besprekingen. Zo heb ik in de zes weken van mijn stage de rechtbank van Groningen een paar keer van binnen gezien en ben ik zelfs mee geweest naar het Hof in Leeuwarden. Daarnaast heb ik mij geen moment verveeld met de uitdagende uitzoekklussen die ik kreeg. Het cliché van ‘de stagiair haalt alleen koffie’ gaat hier dus zeker niet op. Sterker nog: de koffie werd af en toe zelfs naar mij gebracht. Natuurlijk waren er ook momenten dat ik vastliep tijdens een klus, maar ook als dit gebeurde waren de advocaten zeer behulpzaam en wilden ze graag je vragen beantwoorden.
 
De zes leerzame weken gingen razendsnel, maar een kijkje in de keuken van de advocatuur heb ik zeker genomen. Als iemand mij nu vraagt of ik later advocaat wil worden, zal mijn antwoord luiden: “Dat lijkt mij wel wat!”.
 
 
  PlasBossinade advocaten en notarissen
Tel +31 (0)50 - 521 43 33
info@plasbossinade.nl
www.plasbossinade.nl
 
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan hier af
Verzonden met KIRRA Mailer | Doorsturen | Printen
 
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: