Onderwerp:

Stadsnieuws 6 juli 2018

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
Gemeente Groningen
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Gemeente Groningen
 
Stadsnieuws
 
 
 
 
 
 
 
Rapport raadsonderzoek geothermie gepresenteerd
2018-07-06
Het raadsonderzoek naar het afgeblazen Groningse geothermieproject Noordwest is afgerond. De resultaten zijn vrijdag 6 juli gepresenteerd. De gemeenteraad besloot in juni 2016 in grote meerderheid tot het project geothermie en Warmtenet Noordwest. WarmteStad, het nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, zou met aardwarmte duizenden woningen verwarmen. Anderhalf jaar later werd besloten om met geothermie als warmtebron te stoppen.

De gemeenteraad heeft begin 2018 besloten tot een raadsonderzoek om te onderzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen. Daarmee wil de raad verantwoording afleggen aan de Groningers over het verlies van gemeenschapsgeld en wil de raad leren voor toekomstige projecten.
Lees meer

P+R Meerstad geopend
2018-07-06
P+R Meerstad aan de Driebondsweg in Groningen is vrijdag 6 juli officieel geopend door wethouder Paul de Rook en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Het is het nieuwste en laatste P+R-terrein dat aan de rand van de stad is aangelegd. Het terrein biedt plaats aan 400 auto’s en heeft Park & Bike-voorzieningen ( fietskluizen).

Inloopbijeenkomst over Ringweg West en Reitdiepzone op maandag 9 juli
2018-07-05
Nu al meedenken over de Ring West van de toekomst? Kom dan naar de inloopbijeenkomst op maandag 9 juli in de Stadskerk, Friesestraatweg 221 tussen 19.30 en 21.30 uur! Deze avond is er ook informatie over de Reitdiepzone.

De provincie en gemeente hebben verschillende bouwstenen voor de aanpak van de Ring West in beeld gebracht. Deze laten de diverse keuzemogelijkheden in het ontwerp zien. Ze willen graag weten wat u vindt van deze mogelijkheden en hoe de Ring West het beste aangelegd kan worden.
Lees meer

Groningen wil minimaal duizend woningen vóór 2022 van het gas af
2018-07-04
De Groninger wijken Paddepoel en Selwerd worden als het aan het stadsbestuur ligt aardgasvrije proeftuinen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt in totaal 90 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die al in 2018 starten met een proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. "Wij lopen met onze wijkenergieplannen hierin voorop. Door samenwerking met WarmteStad, buurtorganisaties en een toekomstige buurtwarmtecoöperatie streven wij in deze twee wijken naar minimaal duizend woningen die in 2022 los van het gas zijn", zegt wethouder Mattias Gijsbertsen.

In oktober wordt bekend of Groningen definitief een bedrag ontvangt. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) deed begin dit jaar bij een bezoek aan het aardbevingsgebied al een toezegging over de deelname van de gemeente Groningen aan de proeftuinen. Het ministerie verdeelt de 90 miljoen euro over proeftuinen in 20 gemeenten. Ook in Ten Boer en Haren worden twee dorpen, Ten Post en Glimmen, aangedragen als proeftuinen.
Lees meer

Groningen sluit zich aan bij waterstofcoalitie
2018-07-03
De gemeente en de provincie Groningen sluiten zich als eerste overheden aan bij de waterstofcoalitie. Zij onderschrijven daarmee de visie van de coalitie dat een combinatie van groene waterstof en ‘Wind op Zee’ essentieel is voor de energietransitie en het terugdringen van CO2. Waterstof kan energie betaalbaar en efficiënt in grote hoeveelheden opslaan. Als het hard waait kan door windmolens opgewekte stroom boven de Wadden bijvoorbeeld door middel van waterstof efficiënt worden opgeslagen en getransporteerd.

Groningen zet vol in op waterstof, onder meer door het stimuleren van de (kennis)economie en innovaties in mobiliteit en de gebouwde omgeving. Zo beschikt de gemeente Groningen al over diverse bedrijfswagens en een bezemwagen die rijden op waterstof en een eigen waterstofvulpunt. Wethouder Joost van Keulen: “De energiesector is enorm belangrijk voor ons en voor onze werkgelegenheid. De gemeente Groningen wil, nu we van het aardgas afgaan, koploper zijn in de energietransitie. Hierbij speelt waterstof een essentiële rol. Wij sluiten ons daarom als eerste gemeente aan bij de waterstofcoalitie en pleiten net als deze coalitie voor een prominente plek voor waterstof om onze klimaatdoelstellingen te halen. Versnelde uitbreiding van Wind op Zee boven de Wadden kan hier een flinke impuls aan geven.”
Lees meer

Gemeenteraad wil onderzoek naar verkeerscirculatieplan
2018-07-03
De Groningse gemeenteraad heeft op woensdag 27 juni vergaderd over drie discussiestukken. Eén daarvan ging over de voorkeursvariant voor de Oosterhamrikzone voor een autoverbinding tussen de Ring Oost en het UMCG. De meerderheid van de raad stemde met het raadsvoorstel van het college in om de variant ‘splitsing’ verder uit te werken tot een definitief ontwerp. Splitsing houdt in dat de bussen via de E. Thomassen à Thuessinklaan, het Wielewaalplein, de Vinkenstraat en via de huidige busbaanbrug naar Kardinge gaan rijden en dat het autoverkeer via de Oosterhamrikkade noordzijde rijdt. De tegenstemmers wilden eerst het onderzoek naar een verkeerscirculatieplan afwachten waar een grote meerderheid van de raad voor stremde.
Benieuwd waar de raadsleden nog meer over debatteerden?
Lees meer

Maquette op station Groningen
Het kleinste station van Groningen vindt u op het Hoofdstation in de stad. Daar staat in het informatiecentrum van Groningen Spoorzone een maquette van het stationsgebied en de omgeving. Wat staat er allemaal te gebeuren op en rond station Groningen? En hoe komt het er straks uit te zien? Dat kunt u bekijken op de gedetailleerde maquette van het stationsgebied op het station.
Lees meer

Sneller passende woningen voor ex-cliënten Beschermd Wonen en Opvang
2018-06-29
Cliënten uit instellingen voor Beschermd Wonen en Opvang die in staat zijn om zelfstandig te wonen, moeten binnen 3 maanden eigen woonruimte kunnen vinden. Deze afspraak staat centraal in het convenant ‘Huisvesting (ex)-cliënten Beschermd Wonen en Opvang’. Vorige week vrijdag ondertekenden de betrokken bestuurders het convenant. Groningen is de eerste regio met een dergelijk convenant. De betrokkenen leggen hiermee een stevige basis voor een intensieve samenwerking om cliënten weer zelfstandig te laten wonen. Uitgangspunt is dat cliënten geschikte woonruimte vinden in de gemeenten waar ze vandaan komen.
Lees meer
 
 
 
 
Snel naar:
 
- agenda gemeenteraad
- groningen.nl/wijken
- bekendmakingen
- neem contact op

Altijd direct op de hoogte van het laatste nieuws?
Volg ons op Twitter: @gem_groningen
Facebook: www.facebook.com/groningen050
Instagram: @gemeente_groningen
Neem ook een abonnement op een stadsdeelnieuwsbrief
Naast Stadsnieuws verstuurt de gemeente ook wekelijks Stadsnieuws Centrum, - Oude Wijken, - West, - Oost en – Zuid. De digitale nieuwsbrief van de gemeente, maar dan op maat voor uw deel van de stad. Neem een abonnement!

 
 
 
 
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iMailingtool   |   Doorsturen   |   Printen
 
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: