Onderwerp:

Stadsnieuws Centrum - Nieuw ontwerp voor Kattenbrug over Schuitendiep

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
22 juni 2018 | nummer 23
 
 
Stadsnieuws Centrum
 
 
 
Nieuw ontwerp voor Kattenbrug over Schuitendiep
 
Nieuw ontwerp voor Kattenbrug over Schuitendiep
 
Het college van B&W heeft het inrichtingsplan voor de Kattenbrug en omgeving vastgesteld. Over het Schuitendiep komt een vaste brug in het verlengde van het Gedempte Kattendiep. Verder wordt een deel van de kades rond de brug verlaagd en komt er meer groen. Daarnaast komen er nieuwe bushaltes bij het Provinciehuis en de Stadsschouwburg. Bij de bushaltes wordt een 30 km zone ingesteld en de verkeerslichten op de Sint Jansbrug verdwijnen. Ook de stoepen worden aangepast. Er komen rode en gele klinkers in plaats van de gebruikelijke grijze tegels. Dit moet ervoor zorgen dat weggebruikers dit deel beter herkennen als een gebied waar een maximumsnelheid geldt van 30 km/u. Dit is nodig om het mogelijk te maken dat bussen en overig verkeer goed kunnen samengaan op de diepenring. De Sint Jansstraat tenslotte wordt ook opnieuw ingericht. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
 
 
 
 
 
Herdenkingsbank bij Kijk in ít Jatbrug
 
Herdenkingsbank bij Kijk in ít Jatbrug
 
Sinds kort staat er een bank langs het Lopende Diep bij de Kijk in ‘t Jatbrug. Het initiatief hiervoor is genomen door twee vrienden van Wytze Pennink, de student die in de vroege ochtend van vrijdag 7 oktober 2016 verdronken is in het Lopende Diep. Naast een plek ter herinnering aan Wytze is deze bank, wat betreft de initiatiefnemers, ook bedoeld als een waarschuwing aan studenten in Groningen: “Pas goed op elkaar en ga samen naar huis na het stappen”. In de Universiteitskrant van deze week een interview met de initiatiefnemers.
 
 
 
 
 
Kunstwerf duurder door kostenstijgingen in bouw
 
Kunstwerf duurder door kostenstijgingen in bouw
 
De Kunstwerf in het Ebbingekwartier valt ruim 2 miljoen duurder uit dan gedacht. Dat komt onder meer door stijgende kosten in de bouw als gevolg van de grote vraag. Het college betaalt dit onder andere door geld naar voren te halen dat is gereserveerd voor de ontwikkeling van het Scheepvaartmuseum en het omliggende historisch kwartier. B&W willen de middelen daarvoor later weer aanvullen. De Kunstwerf is een nieuw gebouw voor dansgezelschap Club Guy & Roni, productiehuis De Steeg, jeugdtheater Het Houten Huis en vooropleiding theater De Noorderlingen. Zie voor meer informatie de meest recente besluiten op onze website.
 
 
 
 
 
Extra geld nodig voor bouw Borgmanscholen
 
B&W vragen de gemeenteraad om jaarlijks 65.000 euro extra voor de bouw van de Borgmanscholen in het Ebbingekwartier en de Oosterparkwijk. Door de gestegen bouwkosten en kwaliteitseisen zijn de al verleende kredieten niet toereikend. Met een extra krediet voorkomt de gemeente vertraging of stopzetting van de bouwplannen. Lees ook het raadsvoorstel.
 
 
 
 
 
Langste dag levert 149 MWh zonnestroom op
 
Langste dag levert 149 MWh zonnestroom op
 
In het afgelopen jaar is in Groningen ruim 26.000 megawatt uur (MWh) aan elektriciteit opgewekt door de zon. En gisteren, op de langste dag, was het 149 MWh. Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen maakte dit bekend op het met zonnepanelen bedekte dak van een woning aan de Praediniussingel. De 26.000 MWh is goed voor 3,1% van de totale elektriciteitsvraag in Groningen. De groei is gestaag, want in de 12 maanden daarvoor was het 1,8 procent. In de gemeente Groningen liggen 125.000 zonnepanelen, waarvan 50.000 in zonneparken en 75.000 op daken. In 2018 zet de groei verder door, met het realiseren van zonnepark Roodehaan met 81.000 panelen. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.
 
 
 
 
 
Bouw WestCord Hotel aan Grote Markt feestelijk gestart
 
Bouw WestCord Hotel aan Grote Markt feestelijk gestart
 
De vlaggen gingen in top, dinsdag 19 juni op het bouwterrein voor het Groninger Forum. Tot voor kort was dit terrein het domein van de aannemer die het Groninger Forum bouwt, maar nu gaat een ander bouwbedrijf hier het WestCord hotel neerzetten. Wethouders Paul de Rook en Roeland van der Schaaf en de eigenaren van de WestCord hotelketen waren aanwezig bij de feestelijke bouwstart. Dit hotel, tussen Vindicat en het in aanbouw zijde Merckt, maakt de nieuwe oostwand van de Grote Markt af. Het hotel krijgt onder andere 120 kamers en een publiek toegankelijk grand café op de begane grond. De aannemer verwacht het hotel in het voorjaar van 2020 op te leveren.
 
 
 
 
 
Nieuwe zitbankjes op Grote Markt
 
Nieuwe zitbankjes op Grote Markt
 
Op de bank, vóór de bank? Het kan vanaf nu aan de noordkant van de Grote Markt, voor de ABN-AMRO. Vorig jaar tijdens Let's Gro was een veel gehoorde wens: ik wil graag op de Grote Markt zitten, maar niet altijd op een terras. En ziehier. Met dank aan de bank en de gemeente.
 
 
 
 
 
Goederenhub Groningen Eelde moet zorgen voor minder pakketbezorgers in Stad
 
Goederenhub Groningen Eelde moet zorgen voor minder pakketbezorgers in Stad
 
Wethouder Verkeer & Vervoer Paul de Rook en gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe hebben op woensdag 20 juni in Eelde de eerste 'goederenhub' van Noord-Nederland geopend: Goederenhub Groningen Eelde. De ‘hub’, een initiatief van ondernemer Karel van der Lingen, is gevestigd in een loods van de bloemenveiling. Op deze plek worden pakketten die in Groningen moeten worden bezorgd, gebundeld. Door de leveringen gebundeld naar Groningen te brengen, moet de verkeersdrukte worden verminderd. De goederenhub gebruikt alleen zero-emissie voertuigen. Bekijk ook ons filmpje over de goederenhub of kijk voor meer informatie op ghge.nl.
 
 
 
 
 
Voor niets gaat de zon op: gratis Ďfestivalí voor stadjers met smalle beurs
 
Voor niets gaat de zon op: gratis Ďfestivalí voor stadjers met smalle beurs
 
In Activiteitencentrum De Holm aan de Folkingestraat is op woensdag 27 juni van 12.00 tot 17.00 uur het gratis festival ‘Voor niets gaat de zon op’. Het festival zou eind mei in Paddepoel worden gehouden, maar dat ging niet door. ‘Voor niet gaat de zon op’ is bedoeld voor iedereen die aan het eind van zijn geld een stuk maand overhoudt. Over leven met weinig geld is veel kennis en ervaring aanwezig, die de organisatie van het festival graag wil delen. ‘Voor niets gaat de zon op’ nodigt zowel bezoekers als organisaties uit om mee te denken én mee te doen. Op dit festival kunnen geïnteresseerden in contact komen met sociale en maatschappelijke organisaties. Deze organisaties richten zich op armoedebestrijding, sociale participatie en/of hebben projecten over dit onderwerp. Op de festivalmarkt presenteren zij zichzelf. Kijk voor meer informatie op voornietsgaatdezonop.net. Activiteitencentrum De Holm is gevestigd aan Folkingestraat 9b.
 
 
 
 
 
Waterbedrijf werkt aan leidingen in Sint Jansstraat
 
Waterbedrijf werkt aan leidingen in Sint Jansstraat
 
Waterbedrijf Groningen gaat vanaf maandag 25 juni in de Sint Jansstraat werkzaamheden verrichten aan haar ondergrondse leidingnetwerk. Dit kan betekenen dat de aannemer tijdelijk straatstenen of beplanting weghaalt voor de graafwerkzaamheden. De aannemer maakt de sleuven ’s avonds en in het weekend zoveel mogelijk dicht, vanwege de veiligheid. Naar verwachting is het werk op vrijdag 6 juli klaar.
 
 
 
 
 
Zonnebootraces in Verbindingskanaal en Eemskanaal
 
Zonnebootraces in Verbindingskanaal en Eemskanaal
 
Dertig boten op zonne-energie doen op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni mee aan verschillende wedstrijden tijdens de Zonnebootrace Groningen. De teams racen tegen elkaar met zelfgebouwde CO2-neutrale boten in het Verbindingskanaal en het Eemskanaal en keren in de Hunzehaven. De zonneboten starten en finishen bij het botenhuis van roeivereniging De Hunze in de Zuiderhaven.

Kijk voor een overzicht van activiteiten waarvoor een evenementenvergunning is aangevraagd op onze website.
 
 
 
 
 
Oprit Ring Zuid bij Europaweg komende week ís nachts afgesloten
 
Oprit Ring Zuid bij Europaweg komende week ís nachts afgesloten
 
De oprit van de zuidelijke ringweg bij de Europaweg (richting Julianaplein) is van maandag 25 juni t/m maandag 2 juli tussen 22.00 en 06.00 uur afgesloten. Afgelopen week was de oprit ook al een paar nachten afgesloten. De omleidingsroute wordt met gele borden langs de weg aangegeven.
Aannemerscombinatie Herepoort gaat in de nacht grondwerkzaamheden uitvoeren en bij de oprit Europaweg markeringen aanbrengen. Overdag mag de weg niet worden afgesloten vanwege de veiligheid van de omgeving en de bereikbaarheid van de stad. Daarom zijn de werktijden van 22.00 tot 06.00 uur. Kijk ook op aanpakringzuid.nl.
 
 
 
 
 
Deel zuidelijke ringweg deze zomer vijf tot zes weken afgesloten
 
Deel zuidelijke ringweg deze zomer vijf tot zes weken afgesloten
 
Van vrijdag 20 juli tot en met vrijdag 24 augustus is de zuidelijke ringweg (N7) in de richting Hoogezand tussen het Julianaplein en de Europaweg afgesloten. Mogelijk duurt de afsluiting tot in de laatste week van augustus. Aannemer Combinatie Herepoort gaat dan de bouwkuip voor de verdiepte ligging aanleggen. Aan de zuidkant van de weg worden hiervoor damwanden ingetrild. Het verkeer richting Hoogezand wordt omgeleid.

Voordat de zomerstremming begint, wordt de tijdelijke weg aan de noordzijde van de ringweg op zondag 8 juli in gebruik genomen. Deze weg loopt van het Europaplein tot het Julianaplein. De tijdelijke weg ligt straks deels op de noordbaan van de ringweg zelf en deels op de plek waar het talud van de ringweg ligt.

Op dit moment werkt de aannemer hard aan het uitvoeringsontwerp voor de bouwkuip, met daarin de uitvoeringstekeningen. Voordat deze werkzaamheden definitief kunnen starten, moet de projectorganisatie dit ontwerp nog toetsen op veiligheid en beheersbaarheid. Alleen als de toetsing hierop positief verloopt, zal definitief toestemming worden verleend voor de zomerstremming. Lees ook het nieuwsbericht op aanpakringzuid.nl.
 
 
 
 
 
Nieuwe zuidelijke ringweg twee jaar later klaar
 
De nieuwe Ring Zuid is naar verwachting pas in 2023 klaar, in plaats van zoals eerder gepland in 2021. Dat maakte de stuurgroep Aanpak Ring Zuid (ARZ) donderdag 21 juni bekend. Na het besluit over drie verbeteringen van het ontwerp in november 2017 is afgesproken dat de aannemer een nieuwe planning moest afgeven voor 1 juni 2018. Uit deze nieuwe planning blijkt dat het project gaat uitlopen. Doordat de stuurgroep ARZ instemt met de stremming deze zomer kan dit worden beperkt tot ongeveer twee jaar. Daardoor verschuift de openstelling van de weg van 2021 naar 2023. Meer maatregelen om de uitloop te beperken worden onderzocht. Lees ook het nieuwsbericht op aanpakringzuid.nl. De gemeenteraad bespreekt in de raadsvergadering van woensdag 27 juni de vertraging bij de aanpak van de zuidelijk ringweg.
 
 
 
 
 
Wijkdeal De Wijert en TerraNext zoeken hoveniers
 
Wijkdeal De Wijert en TerraNext zoeken hoveniers
 
Bent u 27 jaar of ouder en ontvangt u een bijstandsuitkering van de gemeente Groningen? Wijkdeal De Wijert (een vorm van lokale democratie waarbij bewoners meebeslissen over verbeteringen in hun wijk) en school voor de groene sector TerraNext zoeken kandidaten voor een 1- of 2-jarige opleiding tot hovenier. Bewoners van De Wijert willen graag meer groen in hun buurt.

Het gaat om een participatiebaan waarbij uw uitkering doorloopt, u een mbo-opleiding volgt en werkt bij hoveniersbedrijven. Houdt u van lichamelijk werk in de buitenlucht en bent u hiertoe ook in staat? Kom dan op woensdag 27 juni tussen 16.00 en 18.00 uur naar de kennismakingsbijeenkomst in de Innovatiewerkplaats, Van Schendelstraat 9. Kunt u dan niet, maar hebt u wel interesse? Stuur dan een e-mail naar Wijkdeal De Wijert. Kijk voor meer informatie op wijkdealdewijert.nl.
 
 
 
 
 
N46 vrijdag 22 juni ís avonds en ís nachts gestremd
 
N46 vrijdag 22 juni ís avonds en ís nachts gestremd
 
De N46 (de Eemshavenweg) is op vrijdag 22 juni van 19.00 uur tot zaterdag 23 juni 6.30 uur gestremd. De provincie Groningen voert hier dan werkzaamheden uit. De weg is daarom gestremd vanaf Groningen tot de N996 tussen Middelstum en Loppersum. De N46 was eerder deze week ook al gestremd. Kijk voor meer informatie op groningenbereikbaar.nl.
 
 
 
 
 
IdeeŽn gezocht voor uitstroom van mensen uit Beschermd Wonen en Opvang
 
IdeeŽn gezocht voor uitstroom van mensen uit Beschermd Wonen en Opvang
 
De gemeenten in de provincie Groningen dagen inwoners uit om mee te denken over passende oplossingen voor de uitstroom van mensen uit Beschermd Wonen en Opvang naar woonbuurten. Deze mensen hebben vaak een klein sociaal netwerk, maar moeten wel zelfstandig gaan wonen. Uit de praktijk blijkt dat zij met een beetje hulp van buurtgenoten een rol kunnen innemen binnen de maatschappij die hen zelfvertrouwen en waardering geeft. De ingezonden ideeën moeten een oplossing bieden op korte en lange termijn, zodat deze mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij en minder snel professionele hulp hoeven in te schakelen.

Indieners van een plan worden ondersteund door een team van ervaringsdeskundigen en professionals. Doel is van de ideeën voorstellen te maken die daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op welkomindebuurt.gr.
 
 
 
22 juni 2018 | nummer 23
Stadsdeel Centrum bestaat uit de volgende wijken en buurten: A-Kwartier, Binnenstad, Binnenstad-Oost, Binnenstad-West, Hortusbuurt-Ebbingekwartier en Stationsgebied. Het Noorderplantsoen en het UMCG horen ook bij stadsdeel Centrum. Kijk voor meer wijkinformatie op de website van de gemeente of neem contact met ons op.

Hebt u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u ook een abonnement? Meld u dan aan via onze website.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iMailingtool   |   Doorsturen   |   Printen