Van: Certe
Onderwerp:

Certe serviceBericht

Certe servicebericht
 

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie

 
 
 
twitter linkedin
 
Certe servicebericht
 
26 juni 2018
 
 
 

Diagnostiek speelt een cruciale rol bij uw werkzaamheden. Om u op de hoogte te houden van actuele, inhoudelijke zaken op het gebied van diagnostiek en ontwikkelingen, hebben wij speciaal voor de huisartsenpraktijk het serviceBericht ontwikkeld.

 
 
Inhoudsopgave:
 
- Meningokokken type W in Nederland
- Nuchtere bloedafname niet nodig voor de routinematige bepaling van triglyceriden
- Bacteriofagen, wondermiddel of onbeheersbare biotherapie?
- Mogelijke interferentie van biotine op labresultaten
- Direct collegiaal overleg met artsen-microbioloog
- Openingstijden in de zomermaanden
- Uitkomsten klanttevredenheidsonderzoek
- Uitleentermijn Eventrecorder van 1 naar 2 weken
- Verhuizing OZG, geen gevolgen voor dienstverlening in Delfzijl en Winschoten
- Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht
 
 
 
 
 
Meningokokken type W in Nederland
 

Op 2 plaatsen in Nederland, ver van elkaar, overleden kort na elkaar 2 jonge mensen. Beiden waren besmet met een meningokok type W welke bij beiden razendsnel tot een diepe sepsis leidde, met fataal gevolg. Het AD kopte op 30 mei: “Dodelijke bacterie rukt op in Nederland”. Ook andere kranten en nieuwszenders besteedden er aandacht aan. Wat is er aan de hand? 

Lees verder: Meningokokken type W in Nederland

 
 
 
 
Nuchtere bloedafname niet nodig voor de routinematige bepaling van triglyceriden
 

Met ingang van 1 juli 2018 vervalt de voorwaarde dat een triglyceriden-bepaling uitsluitend in een nuchter afgenomen bloedmonster kan worden bepaald. Dit geldt in alle laboratoria van Certe (zowel 1e als 2e lijn).  Nuchtere bloedafname is niet nodig voor de routinematige bepaling van triglyceriden (o.a. bij cardiovasculair risicomanagement (CVRM), blijkt uit de evidence based Europese consensus.

Lees verder: Nuchtere bloedafname niet nodig voor de routinematige bepaling van triglyceriden

 
 
 
 
Bacteriofagen, wondermiddel of onbeheersbare biotherapie?
 

Het thema bacteriofagen speelt een belangrijke rol in de media. Het wordt omschreven als laatste redmiddel bij therapieresistente infecties, een steeds prominentere rol. Wat is hiervan waar? Waarom hebben we in 'het Westen' ingezet op antibiotica en niet op natuurlijke biotherapieën? Wat adviseert Certe over de inzet van bacteriofagen?

Lees verder: Bacteriofagen – wondermiddel of onbeheersbare biotherapie?

 
 
 
 
Mogelijke interferentie van biotine op labresultaten
 

Uit recent gepubliceerde studies en nu ook aanbevelingen van de Amerikaanse overheidsinstantie Food and Drug Administration (FDA) blijkt dat de interferentie op laboratoriumtesten door biotine in voedingssupplementen omvangrijker is dan in eerste instantie werd aangenomen. Vooral voor wat betreft de voedingssupplementen waar biotine zeer hoog geconcentreerd is. Vandaar dat wij u hierover toch uitgebreider willen informeren in de gevolgen en ons advies bij daadwerkelijke interferentie.

Lees verder: Mogelijke interferentie van biotine op labresultaten

 
 
 
 
Direct collegiaal overleg met artsen-microbioloog
 

Voor vragen over microbiologisch onderzoek of intercollegiaal contact kunt u voortaan direct contact opnemen met een arts-microbioloog van Certe.  Zij zijn bereikbaar via:

  • 088 - 237 83 65 Provincie Groningen (excl. Stadskanaal) en omgeving Assen
  • 088 - 237 83 66  Provincie Drenthe (excl. omgeving Assen), Stadskanaal en Hardenberg

U hoeft niet meer een centraal nummer te bellen en krijgt onmiddellijk de dienstdoend arts-microbioloog aan de lijn. Wilt u extra onderzoek aanvragen of benieuwd naar bereikbaarheid van andere Certe-specialisten of - diensten? We hebben voor u relevante nummers verzameld op onze website.

 
 
 
 
Openingstijden in de zomermaanden
 

Tijdens de zomervakantie heeft een aantal spreekuurlocaties voor de bloedafname aangepaste openingstijden. Op de dagen dat bepaalde spreekuurlocaties gesloten zijn, kunnen uw patiënten terecht op diverse andere locaties. In de bijlage kunt u lezen welke locaties wanneer gesloten zijn en waar u patiënten in die periode naar kunt verwijzen.

Lees verder: Openingstijden in de zomermaanden

 
 
 
 
Uitkomsten klanttevredenheidsonderzoek
 

Begin dit jaar heeft Certe de klanttevredenheid onder haar patiënten en aanvragers getoetst, we zijn bijzonder trots op de resultaten, patiënttevredenheid een 8,6 en 99% van de bevraagde aanvragers gaf aan tevreden te zijn. Natuurlijk komen er ook een aantal verbeterpunten naar voren die Certe oppakt. Zo gaan we onder andere aan de slag met de wachttijden en privacy op locaties. Daarnaast was er heldere feedback op het aanvraagformulier, hier gaan we mee aan de slag.

Lees verder: Uitkomsten klanttevredenheidsonderzoek

 
 
 
 
Uitleentermijn Eventrecorder van 1 naar 2 weken
 

Certe verruimt in overleg met het UMCG de uitleentermijn van de eventrecorder van 1 naar 2 weken. Hiermee wordt de kans vergroot daadwerkelijk weinig frequente, aanvalsgewijze hartritmestoornissen te constateren. De verdere dienstverlening verandert niet, wij begeleiden uw patiënt bij de ingebruikname van de eventrecorder en zorgen voor voorlichting omtrent gebruik. Opnames worden doorgezonden naar de Holterkamer van het UMCG en beoordeeld door een cardioloog. U kunt de digitale of schriftelijke rapportage 1 week nadat patiënt de eventrecorder heeft ingeleverd, verwachten.

Lees verder: Functieonderzoeken bij Certe

 
 
 
 
Verhuizing OZG, geen gevolgen voor dienstverlening in Delfzijl en Winschoten
 

De verhuizing van onze laboratoria naar het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda is gestart en vanaf maandag 2 juli opent het ziekenhuis in Scheemda haar deuren voor patiënten. Dit betekent ook enkele wijzigingen voor onze spreekuurlocaties en (verruimde) openingstijden in Delfzijl en Winschoten. Ook al verhuizen de laboratoria en bloedafnamepoli's, Certe blijft dichtbij.

Lees verder: Verhuizing OZG, gevolgen voor dienstverlening in Delfzijl, Scheemda en Winschoten

 
 
 
 
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht
 

Certe hecht grote waarde aan informatieveiligheid, de bescherming van vertrouwelijke informatie en privacy. De nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft consequenties voor het omgaan met gegevens, wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rij gezet.

Lees verder: Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht

 
                                                           
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: