Onderwerp:

GTJP nieuwsbrief nr. 4

 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
 
 
NIEUWSBRIEF NR 4
 
DE GASTERRA TRANSITIE JAARPRIJS 2013
 
 
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF MEER OVER:
 
Een dag met... de genomineerden
Stem op jouw favoriet!
GTJP Event 2013: meld je nu aan!
Even voorstellen... jurylid Hugo Brouwer
In de spotlight... de projectgroep
 
 
 
Een dag met... de genomineerden
Bloed, zweet en tranen
‘Attentie, ga je gang!’, roept de regisseuse. Ook de cameraman is er klaar voor. Nu is het woord aan de studenten. Maar met grote lampen, een camera en tientallen ogen op je gericht, is dat niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig stelt Joris Putman de studenten gerust: ‘Het is heel normaal als het een paar keer fout gaat. Ook ik verspreek me nog vaak tijdens opnames. Niks om je zorgen over te maken!’
 
De tien genomineerden voor de GasTerra Transitie Jaarprijs (GTJP) zijn inmiddels bekend. De volgende stap is het opnemen van de filmpjes waarin ze hun ideeën presenteren. Deze filmpjes worden getoond tijdens het GTJP Event, dat plaatsvindt op 11 juni in DeFabrique in Maarssen.
 
Het opnemen van de filmpjes gebeurt in een professionele studio in –waar kan het ook anders– televisiehoofdstad Hilversum. Emma, Eelke, Andries en Maickel trappen vandaag af. Zij bedachten een manier om met behulp van een rekenmodel voor verschillende maatschappelijke groepen inzichtelijk te maken wat voor impact een duurzaam project heeft op de omgeving, in dit geval Oostermoer in Drenthe. Helaas is Maickel vandaag verhinderd, dus nemen ze het filmpje met zijn drieën op.
 
De regisseuse geeft nog een laatste tip: ‘Als je zelf niet spreekt, is het goed om af en toe mee te knikken en te kijken naar degene die spreekt. Dat ziet er beter uit.’ Dan kan het opnemen beginnen. ‘Attentie, ga je gang!’, klinkt het. Eelke gaat van start. Na een paar takes parelt het zweet al op het voorhoofd van Andries. ‘Die lampen zijn wel erg fel…’ De drie krijgen nog een tip mee van Joris: ‘Stel je voor dat je het verhaal aan een vriend vertelt, dan komt het veel natuurlijker over.’ Na nog een paar takes staat het er allemaal op. De drie sluiten af met een high five, ze zijn zichtbaar opgelucht dat het erop zit.
 
De studenten Milieukunde zijn tevreden over hun filmpje. ‘Het is wel even wennen met die camera’s erbij. Natuurlijk ben je een beetje zenuwachtig van tevoren, maar dat lijkt me normaal’, zegt Andries. Het enige vrouwelijke groepslid vond het ook lekker gaan. ‘Ik ben blij dat het lukte om ter plekke te improviseren. We hebben het op onze eigen manier gedaan. Ik hoop dat je kunt zien dat we het heel leuk hebben met ons groepje’, besluit Emma met een brede lach op haar gezicht.
 
Dan is het de beurt aan het volgende groepje. Cecile en Anke bedachten de app WasteLess, waarmee gebruikers kunnen bijhouden wanneer bepaalde voedingsmiddelen over datum raken. Op deze manier moet de app voedselverspilling tegengaan. De twee lijken helemaal niet zenuwachtig en ze beginnen enthousiast aan hun verhaal. Ook nu gaat het niet in één keer goed, maar na een paar takes is de regisseuse tevreden en staat de pitch erop.
 
De twee studentes vonden het redelijk goed gaan. ‘Het was even bloed, zweet en tranen, maar uiteindelijk is het goed gekomen’, lacht Cecile. ‘Natuurlijk bereid je het voor, maar het loopt toch altijd anders. Je vergeet je tekst of je verspreekt je.’ De twee studenten International Lifestyle Studies zijn in ieder geval al heel blij met hun nominatie. ‘Vooral als je hoort dat er zoveel studenten hebben meegedaan, dat is nogal wat!’ De volgende student staat inmiddels alweer voor de camera, want het filmen gaat de hele dag door, net als de dag erna. ‘Attentie…’, klinkt het vanuit de studio.

Benieuwd hoe alle filmpjes voor de internetprijs tot stand zijn gekomen? Bekijk dan de 'Behind the scenes' video!


 
 
 
Stem op jouw favoriet!
En bepaal wie de internetprijs wint
De filmpjes van de tien genomineerden staan op de website. Kies welk idee er volgens jou vandoor moet gaan met de internetprijs van € 10.000. De winnaar wordt tijdens het GTJP Event op 11 juni bekend gemaakt.

 
 
 
GTJP Event 2013: meld je nu aan!
Maak het mee op 11 juni in Maarssen, Utrecht
Op 11 juni vanaf 12.00 uur klinken de slotakkoorden van de GTJP 2013. Tijdens dit feestelijke event presenteren de genomineerden hun ideeën en verdedigen zij deze tegenover de jury. Ook zal de winnaar van de GTJP 2013 bekend worden gemaakt.

Maar dat is nog niet alles! Verschillende interessante sprekers geven acte de présence waaronder ESA-astronaut André Kuipers. Kuipers is Nederlands tweede astronaut en de eerste Nederlander die twee ruimtevluchten maakte. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (voormalig HBO-Raad), komt aan het woord over de rol van hbo-studenten in de toekomst. Verder vertelt de winnaar van vorig jaar wat is gebeurd na het winnen van de GTJP 2012.

Op het beursplein presenteren de tien genomineerden hun idee om zoveel mogelijk stemmen voor de publieksprijs binnen te halen. Daarnaast kun je in het "Meet & Greet" gedeelte kennismaken met de acht bedrijven die cases voor de GTJP aanleverden. Dus pak je kans en breid je netwerk uit met: DSD Betaprocess, FrieslandCampina, Heineken, Joulz, Lasaulec, Seinen Projectontwikkeling, UMCG en Van der Luyt Transport.

De locatie van het event, DeFabrique in Maarssen, Utrecht is niet zomaar gekozen. Deze unieke evenementenlocatie is namelijk een industrieel erfgoed en een voorbeeld van duurzaam (ver)bouwen. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn voldoende parkeerplekken. Kortom, een prachtig én praktisch decor voor het GTJP Event!

Nog niet aangemeld maar wil je dit event niet missen? Meld je dan nu hier aan!

 
 
 
EVEN VOORSTELLEN: JURYLID HUGO BROUWER
‘Alles is eindig, behalve creativiteit’
Als manager energie-innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken is Hugo Brouwer verantwoordelijk voor de topsector energie. In die rol stippelt Hugo het beleid uit dat de Nederlandse energievoorziening moet verduurzamen. Zaken als zonne-energie en elektrisch rijden kunnen rekenen op zijn warme belangstelling. Het is dan ook niet vreemd dat hij namens het ministerie plaatsneemt in de jury van de GTJP. ‘Ik ben al ontzettend lang bezig met duurzame energie.’
 
Het begon allemaal tijdens zijn studententijd. ‘En dat is heel wat jaren geleden’, lacht Hugo. ‘Ik heb mijn scriptie gebaseerd op het maatschappelijke ideaal om onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot een boek: Zachte Economie. Inmiddels is er een hoop veranderd op het gebied van duurzaamheid, vindt Hugo. ‘Het begrip is niet meer weg te denken uit de samenleving in het algemeen en de ondernemingen daarbinnen. Bedrijven hebben duurzaamheid tegenwoordig hoog in het vaandel staan; dat is een grote omslag geweest.’
 
Deze omslag was hard nodig. Toch zijn we er nog lang niet. ‘Het is een lange weg die begint bij bewustwording. Bij het besef dat we zo niet eeuwig door kunnen gaan. Alles is eindig, behalve creativiteit.’ De GTJP draagt bij aan bewustwording en stimuleert die creativiteit vooral onder jongeren en dat is waar het om draait, volgens Hugo. ‘Zij worden door de prijs uitgedaagd om mee te denken en oplossingen te verzinnen. Die vaardigheden nemen ze vast ook mee naar hun toekomstige banen.’
 
Hugo hoefde al met al niet lang na te denken toen gevraagd werd of hij in de jury plaats wilde nemen. ‘Dit is een buitenkans om ontwikkelingen te volgen en bij te dragen aan het stimuleren van het nieuwe denken’, vertelt hij. ‘Het moet een vernieuwend idee zijn; het is ten slotte een innovatieprijs. Maar daarnaast moet het ook toepasbaar zijn en dat is een uitdaging, want die combinatie is lastig.’ Toch is Hugo enthousiast over de ideeën die hij heeft gezien. ‘Soms sta ik versteld van de inventiviteit. Dan zijn mensen al tientallen jaren bezig met een bepaald concept en zegt een student opeens: “Je kunt het ook zo doen!” Er zijn dus frisse ideeën nodig om tot vernieuwing te komen.’


 
 
 
IN DE SPOTLIGHT... DE PROJECTGROEP
'Je wordt er zelf helemaal enthousiast van'
Achter de schermen wordt er door allerlei mensen hard gewerkt om de GTJP ook dit jaar weer tot een groot succes te maken. Maar wie zijn die mensen eigenlijk? Een gesprek met twee leden van de projectgroep, Marieke Kanon en Fenneke Brands, die aanwezig zijn tijdens de opnamedagen van de genomineerden in Hilversum.
 
Fenneke werkt nu ongeveer zes jaar bij GasTerra als senior medewerker administratieve organisatie en interne controle. Dit project is dus heel wat anders dan haar dagelijkse werkzaamheden, maar die afwisseling spreekt haar juist aan. ‘Vorig jaar wilde ik al graag meewerken aan dit project, maar toen had ik er geen tijd voor. Dit jaar gelukkig wel! Ik vind het onderwerp energietransitie namelijk heel belangrijk. De jeugd heeft de toekomst, dus van hen moeten we het hebben.’
 
Marieke is inmiddels voor het derde jaar bij de GTJP betrokken, dit jaar voor het eerst als projectleider. Ze werkt als communicatieadviseur bij de afdeling Communicatie en Public Affairs. ‘Wat we met de prijs willen bereiken, is dat jongeren na gaan denken over het energievraagstuk. Dit jaar zijn we voor het eerst in zee gegaan met bedrijven door te werken met cases. Dat is voor studenten toch wat concreter omdat je een vraagstuk uit de praktijk voorlegt. Dit jaar ligt het niveau van de ingediende ideeën nog weer hoger ten opzichte van vorige edities, en dat is natuurlijk waar we voor gaan. Ik denk dat we de studentenwervers Maaike en Frank daarvoor moeten bedanken, want die hebben er heel veel tijd in gestopt. Wat je ziet is dat als docenten de GTJP in hun lesmodule opnemen, de studenten er heel serieus mee aan de slag gaan. En dat is wat we het liefste willen, want dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de ideeën verbetert. Verder leven we nu helemaal naar het event toe dat zal plaatsvinden op 11 juni, daar heb ik heel veel zin in!’
                      
De twee projectleden zijn erg enthousiast over de opnamedag. ‘Het gaat veel meer leven’, zegt Marieke. ‘En ik vind het heel leuk om de studenten te ontmoeten die de ideeën hebben bedacht.’ Fenneke is het hiermee eens. ‘Ik heb de ideeën van tevoren gelezen, maar je gaat er heel anders tegenaan kijken als je de studenten in het echt ziet en spreekt. Je wordt er zelf helemaal enthousiast van! Ik bekijk de filmpjes straks op een hele andere manier, nu ik weet hoe ze zijn gemaakt’, lacht ze.

Projectgroep GTJP, foto v.l.n.r.: Hans Overdiep, Fenneke Brands, Marieke Kanon, Wouter van der Goot en Annemieke Idema-Bovenga

 
 
 
MEDIA
Meer weten over de GTJP? Download het magazine en volg ons op Facebook en Twitter!
 
 
 
 
BELANGRIJKE DATA
11 juni 2013 GTJP Event 2013
 
 
 
Verzonden met iMailingtool | Afmelden | Doorsturen | Printen
 
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: