Onderwerp:

Toekomst met Perspectief

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuws-Toekomst met Perspectief
 
 
Nummer 5, mei 2022
 
 
In deze nieuwsbrief...
 
… hebben we een bericht van wethouder Isabelle Diks, vertellen we over Toukomst - Kansen voor Kinderen en Kansrijk Groningen, kijken we nog even terug op het succesvolle Droom Groots Festival en introduceren we het Meedenkpanel. We presenteren Stichting Present, melden de uitslagen van de Mentimeter-actie van 20 april jl. en we bieden ruimte aan Perron ZZP. Tot slot de Agenda en Informatie.

Veel leesplezier
Team Toekomst met Perspectief
Gemeente Groningen

 
 
 
 
 
Bericht van wethouder Isabelle Diks
 
Bericht van wethouder Isabelle Diks
 
Twee jaar geleden ben ik hier begonnen als wethouder in het sociaal domein en in die tijd hebben we heel wat heilige huisjes ‘een schop gegeven’: werken aan een radicale aanpak van armoede en de brede schuldhulpverlening.

Hoe is het mogelijk dat we in dit schatrijke land het zo ver hebben laten komen dat één op de zes kinderen in onze gemeente opgroeit in armoede en één op de tien volwassenen in armoede leeft. De woede die we hierover ervaren, maar vooral de opdracht om hierin radicaal verandering te brengen, hebben we in de ideeën voor de SIEX, de sociale investeringsexploitatie, verwoord. Armoede uitbannen is onze opdracht en daar moeten we met man, vrouw en macht in de komende periode aan blijven werken.

Helder is, dat armoede een resultante is van vaak een complex aan zaken: werkloosheid, slechte woonsituatie, schulden, ongezondheid enz. enz., wat tot stress en instabiliteit in gezinnen leidt. Allemaal onderwerpen, waar jullie  dagelijks mee bezig zijn.

Kortom, er is al veel gebeurd en veel in gang gezet, maar we zijn er nog niet. En bij die verdere doorontwikkeling is jullie inzet noodzakelijk. Ik zal daar niet meer als wethouder bij zijn, maar hoop dat de boost die ik het sociaal domein heb willen geven nog enige tijd zal doordreunen. Ik dank jullie voor de prettige samenwerking in deze jaren en wens jullie een mooie nieuwe bestuursperiode toe met veel inspiratie, denk- éen vooral doekracht.

Hartelijke groet,

Isabelle Diks
 
 
 
 
 
Toukomst - Kansen voor Kinderen en Kansrijk Groningen
 
Toukomst - Kansen voor Kinderen en Kansrijk Groningen
 
Toukomst is een initiatief van Nationaal Programma Groningen in samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties uit de provincie Groningen.

Het programma gaat over beter wonen, leven en werken in de provincie Groningen. Voor de uitvoering van Toukomst-projecten is 10 miljoen euro beschikbaar over een periode van drie jaar waarbij NPG en gemeentes evenredig bijdragen. Eén van die projecten is Kansen voor Kinderen dat dankbaar gebruik maakt van de expertise van Kansrijk Groningen waar een dergelijke aanpak al drie jaar loopt. Erik Meij en Marloes de Bie presenteerden beide aanpakken tijdens de bijeenkomst van het Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief.

Bij Kansen voor Kinderen en Kansrijk Groningen staan gezin en kinderen centraal, niet de regels en richtlijnen. Er is één vast aanspreekpunt voor het gezin: de buddy. Mensen maken zelf een plan voor hun eigen gezin. Dat doen ze met hun netwerk en de buddy. Waar staan we nu? Wat willen we over een aantal jaren bereikt hebben? Deze vragen beantwoorden ze voor zichzelf, maar vooral voor de toekomst van hun kinderen.

De missie van Kansen voor Kinderen is: Meer kinderen in Groningen groeien op in gezinnen zonder armoede en hebben een kansrijker toekomstperspectief.

Erik Meij, onderzoeker bij CMO Stamm: ‘In de aanloop is het een heel traject geweest. Hoe komen we tot een concreet plan, wat zijn belangrijke punten en hoe gaan we samenwerken? Maar het is gelukt, dus op dit moment zitten we in de voorbereidingsfase. Ons streven is om in het laatste kwartaal van 2022 de eerste gezinnen te gaan begeleiden.’

Deelnemers werven
Een vraag uit het publiek gaat over het werven van deelnemers voor Kansen voor Kinderen. Of de organisatie ook ervaringsdeskundigen daar bij gaat inzetten?  Erik Meij: ‘Ongetwijfeld. Maar we willen graag dat dit een project wordt van de mensen, wervingsstrategieën staan dus nog niet vast. Daar kunnen mensen creatief in zijn. In Pekela zal zo’n strategie er bijvoorbeeld anders uitzien dan in een grotere gemeente zoals Groningen, waar je meer gebiedsgericht kunt werken.”

De organisatie heeft veel geleerd van de ervaringen van Kansrijk Groningen. Niet alleen het buddy- concept komt daar vandaan maar ook het inzetten van ervaringsdeskundheid en het bouwen van goede structuren met partijen in de wijken. Marloes de Bie, projectleider Kansrijk Groningen: ‘In Kansrijk Groningen werken we al een aanal jaren op deze manier. Werving via allerlei kanalen is zeker belangrijk, daar steken wij veel energie in. Maar ook in goede, ervaringsdeskundige buddy’s. Daarom hebben wij ook onze eigen Buddy Academie. En het mooiste vind ik hoe deelnemers veel gotere stappen zetten dan ze ooit hadden gedacht. Eigen regie is cruciaal, aangeven wat je wilt, niet wat je moet. Van Moet naar Moed noemen wij dat.’ Meer informatie over Toukomst – Kansen voor Kinderen
 
 
 
 
 
900 Kinderen van 9 scholen bezoeken Droom Groots Festival
 
900 Kinderen van 9 scholen bezoeken Droom Groots Festival
 
Van negen basisscholen uit de stad Groningen bezochten 900 kinderen afgelopen 11 en 12 mei het Droom Groots Festival. Hier zagen de kinderen uit groep 7 en 8 welke leuke beroepen er allemaal zijn. Met die inspiratie gaan zij hopelijk groots dromen over hun eigen toekomst. De kinderen,  hun begeleiders en de bedrijven waren enorm enthousiast. Sommigen weten al wat ze later willen worden: van actrice, advocaat, architect en minister-president tot game-designer, kok en rechter. Ook de zorg is in beeld: een kind wil zorgverlener bij de politie worden en een ander psycholoog.

Het Droom Groots Festival is een initiatief van Marlous Oynhausen. De organisatie is een samenwerking met de Stadjerspas van de gemeente Groningen, basisscholen met een brugfunctionaris en vele bedrijven en organisaties.

Niet alle kinderen hebben dezelfde kansen in het leven. Leren, studeren, werken, voor de een is het makkelijker dan voor de ander. In de gemeente Groningen groeit 1 op 8 kinderen op in armoede. Dit zijn vier kinderen in elke schoolklas. Veel van deze kinderen komen uit gezinnen waar sprake is van generatie-armoede. Leven met weinig geld gaat vaak over van ouder op kind. In deze gezinnen is weinig ruimte om te dromen over de toekomst voor de kinderen, omdat overleven de hoogste prioriteit heeft.

Begeleiders van basisschool De Sterrensteen zien Droom Groots graag terugkomen: ‘Elk jaar, dit!’ De brugfunctionaris van De Heerdstee appt: ‘De kinderen waren ontzettend enthousiast na het bezoek. Voor hun mochten er nog wel meer kraampjes en beroepen aanwezig zijn. Ook hadden sommigen al wel een idee wat ze later willen gaan doen. Nou dat is natuurlijk heel mooi! Wie weet beginnen er nu al mooie dromen te ontstaan.’

De bedrijven en andere organisaties die de beroepen presenteerden waren net zo enthousiast. Ze doen een volgende keer graag weer mee. Een greep uit het brede aanbod aan beroepen: de cardioloog van het UMCG heeft met wel 500 kinderen de oefenpop gereanimeerd. Veel kinderen lieten hun haar doen door de studenten van het Alfa-college. De sirene van de brandweer was regelmatig te horen. Defensie was een hit met gezicht schminken en lopen met een zware rugzak. Blaasvoetbal, riool reinigen, lopen met een vol dienblad in de horeca, hoe repareer je een fiets, aan de knoppen met een DJ, fruit prikken bij de Jumbo.

Het Droom Groots Festival wil kinderen een mooie toekomstdroom meegeven door hen te inspireren, te stimuleren en te laten groeien. Het gezamenlijke resultaat is dat het Droom Groots Festival bijdraagt aan het doorbreken van generatie-armoede. Check ook de aftermovie op YouTube.
 
 
 
 
 
Meedenkpanel geeft ervaringsdeskundigen stem
 
Meedenkpanel geeft ervaringsdeskundigen stem
 
Het Meedenkpanel is een initiatief van een aantal maatschappelijke organisaties om een gezamenlijk onderzoekspanel in te richten. Het doel is dat organisaties in het armoedewerkveld een beter beeld krijgen van de vragen die mensen met een krappe beurs hebben.

Bestuursvoorzitter Voedselbank Maria Jongsma: ‘We willen weten wat we beter kunnen doen, waar de knelpunten liggen en waar mensen tegenaan lopen. Kennis die we serieus moeten nemen.’ Inmiddels hebben verschillende maatschappelijke organisaties zich aangesloten, zoals Humanitas, Stadjerspas , GKB, Leergeld en gemeente Groningen. Zij zullen hun klanten uitnodigen om deel te nemen aan het Meedenk Panel. Zo hebben we straks een breed en divers panel dat zijn mening kan geven op een aantal vragen’. Het initiatief werd warm ontvangen tijdens de bijeenkomst van het Sterk Netwerk TmP, afgelopen april.

De vijf aangesloten maatschappelijke organisaties, Sterk uit Armoede, Voedselbank, Humanitas, Moedige Dialoog Groningen en gemeente Groningen, bereiden de vragen voor. Dit doen zij met Wim Bart Knol, expert marktonderzoek. Maria Jongsma: ‘We verspreiden onze inzichten en zien natuurlijk graag dat andere organisaties hier ook daadwerkelijk iets mee doen.’ Meedoen aan de organisatie van het Meedenk Panel of meedoen met een vraag kan nog, want het project is nog in de ontwikkelingsfase. Het is een groeimodel en organisaties kunnen ook later aanhaken. Aanmelden kan via Maria Jongsma, Voedselbank Stad Groningen of via Anja Aaldering van Moedige Dialoog Groningen.
 
 
 
 
 
Stichting Present klust met ‘familie voor een dag’
 
Stichting Present klust met ‘familie voor een dag’
 
Tijdens de bijeenkomst van het Sterk Netwerk TmP presenteerde Babette Versloot de Stichting Present.

Uit een volle rugzak komen diverse gereedschappen tevoorschijn. Babette Versloot: ‘Wij zijn doeners. Daarom heb ik een tuinhark, chloor en verf meegenomen.’ De organisatie koppelt hulpvragen van mensen zonder netwerk en budget aan vrijwilligers die het leuk vinden zich in te zetten voor de stad. Zo ontstaat er een ‘Familie voor één dag’ waarbij naast het klussen vooral de mooie dag van hulpvrager en vrijwilliger centraal staat. Babette: ‘Wij zorgen voor een mooi laminaat in je huis, maar ook voor dat fijne gesprek tijdens een kopje koffie.’ Meer weten over Stichting Present?
 
 
 
 
 
Mentimeter peilt pijlsnel
 
 
Een pijlsnelle Mentimeter-meting gaf op 20 april jl. een inkijkje in het Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief.

Deelnemers van de bijeenkomst geven aan vooral te komen om informatie op te halen en om te netwerken. Het gaat hen met name om actuele informatie van de netwerkpartners en van de gemeente. Op de vraag of er bijeenkomsten georganiseerd zouden moeten worden met een speciaal thema antwoordde de meerderheid positief. Het eerste thema dient zich al aan: Hoe bereik ik mijn doelgroep?

Velen gaven aan actief een rol te willen vervullen bij de organisatie van komende bijeenkomsten. Wie dat nog steeds vindt, kan zich opgeven via: info@toekomstmetperspectief.nl
 
 
 
 
 
 
Perron ZZP voor zzp’ers die verder willen
 
Perron ZZP voor zzp’ers die verder willen
 
Groningen telt 16.000 zzp’ers. Veel van hen zijn door Corona geraakt. Dat betekent geen of weinig inkomen, en buffers die verdwenen zijn. Vaak zijn er ook schulden. Dat heeft ook weer gevolgen die niet altijd goed te overzien zijn. Wat zeker is, is dat dit veel onzekerheid en stress met zich meebrengt. Voor ondernemers en hun familie. Perron ZZP is er voor zzp’ers die weer verder willen.

Als ondernemer wil je graag je eigen boontjes doppen. Het is niet makkelijk om toe te geven dat je zit met twijfel en onzekerheid. Maar als de problemen te groot worden overzie je vaak niet meer waar je moet beginnen. En welke route je het beste kan volgen om zo snel mogelijk weer onafhankelijk en vrij te kunnen ondernemen. Of misschien toch een baan te vinden. Maar waar kun je dan terecht?

Perron ZZP is er voor zzp’ers die weer verder willen. Die behoefte hebben aan een gesprekspartner die helpt met het maken van de juiste beslissingen. Aan ondernemers die je begrijpen en samen met jou bepalen wat je nodig hebt om verder te kunnen. Die overzien waar je snel wordt geholpen en welke route je moet volgen. Perron ZZP kent de lijntjes in Groningen en zorgt ervoor dat je als zzp’er gratis, snel en met oog voor jouw situatie weer op de rit wordt geholpen.

Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via perronzzp@ikonderneemhet.nl
 
 
 
Agenda
 
 • 25 , 26, 27, 28, 31 mei en 1 juniTheater Hier valt niets te halen. Hoopvol locatietheater over leven met geldproblemen.
 • Rond 1 juni – Opening Dress for Succes
   
 • 16 juni – Workshop Armoede is topsport – Gro Next
   
 • 23 juni – Training Armoedestress – Gro Next
   
 • 17 oktober – Internationale Wereldarmoededag
 
 
 
Meer informatie
 
 • Kinderfietsen 6 – 12 jaar gevraagd voor ANWB Kinderfietsenplan. Ongebruikte kinderfietsen zijn nog steeds zeer welkom. Inleveren kan bij Factor 5 Zorg voor Ambacht, Ulgersmaweg 42, Groningen, bij Piet Panman Fietsen, Oosterweg, Haren. Fiets laten ophalen kan ook: Meld je fiets aan via de website van de ANWB.
   
 • Factor 5  Zorg voor Ambacht zoekt sleutelaars voor praktische ondersteuning en begeleiding van deelnemers dagbesteding op de afdeling fietsen en scooters. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Erik Sijtsma. E-mail: eriksijtsma@factor-5.nl Telefoon: 06 1264 8160.
   
 • Informatie over WijkGilde in de Korrewegwijk, De Hoogte of Oosterparkwijk  MooieWijken
   
 • Informatie over werk- leertraject Vanhulley: Flyer (beknopte tekst) Brochure (uitgebreid)
   
 • Gro Next: programma Lente 2022 (pdf)
 
 
 
 
 
Contact
Nieuws – Toekomst met Perspectief is voor iedereen die betrokken is bij het voorkomen en de bestrijding van armoede in de gemeente Groningen.

Wil je iets weten of vertellen? Stuur dan een mail naar toekomstmetperspectief@groningen.nl 

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via het formulier.

Wil je weten hoe de gemeente omgaat met jouw privacy? Kijk dan hier.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen