Onderwerp:

Toekomst met Perspectief

Uit privacyoverwegingen is de persoonlijke mailing niet meer beschikbaar
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuws-Toekomst met Perspectief
 
 
Nummer 4, mei 2022
 
 
In deze nieuwsbrief...
 
… hebben we elkaar veel te vertellen. Daarom vandaag deze Nieuwsbrief en volgende week nog een. Nu eerst de verhalen over hoe het Sterk Netwerk TmP verbreedt, de innovatie bij Omarm Groningen en wat het project Samen Schuldenvrij vraagt aan het netwerk. We maken kennis met Moedige Dialoog Groningen, melden de plaatsen voor nieuwe deelnemers bij Vanhulley en hebben een kort bericht over de energietoeslag voor minima.

Veel leesplezier
Team Toekomst met Perspectief
Gemeente Groningen
 
 
 
 
 
Sterk Netwerk TmP verbreedt organisatie bijeenkomsten
 
Sterk Netwerk TmP verbreedt organisatie bijeenkomsten
 
Afgelopen 20 april kwam het Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief weer bijeen. Bijzonder aan deze editie is de organisatie. Ditmaal niet alleen door de gemeente Groningen, maar in goede samenwerking met CMO STAMM en Moedige Dialoog Groningen.

Aanleiding voor het verbreden van de organisatie is om beter af te stemmen wie wanneer welke bijeenkomst organiseert. Door het samen te doen, combineren de organiserende partijen netwerken, kennis en de infrastructuur voor het regelen van bijeenkomsten.

Mariëlle Reneman van de gemeente: ‘Er zijn zoveel organisaties als het gaat om armoede. Al die krachten en kennis van de partijen die er sterk in zijn, moeten we koppelen. We moeten meer samen doen en alles beter op elkaar afstemmen.’ Anja Aaldering van Moedige Dialoog Groningen bevestigt het: ‘De koppen bij elkaar steken, dat is belangrijk. Meer verdieping en meer geconcentreerde aandacht, dan bereiken we met elkaar veel meer.’
 
 
 
 
 
Omarm Groningen innoveert met squads
 
Omarm Groningen innoveert met squads
 
Omarm Groningen is het platform voor ondernemers dat het voor hen makkelijk maakt om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Voor maatschappelijke organisaties is Omarm de plek om ondersteuningsvragen aan te reiken. Zo matchen vraag en aanbod. Met de komst van Monique Huizenga en Rein de Vries, innoveert Omarm Groningen ook in haar aanpak. ‘Squads’, teams van ondernemende mensen, gaan concrete vragen in no time oplossen. Dat kan jouw vraag zijn.

Op 30 juni organiseert Omarm Groningen een bijeenkomst waar meerdere squads hun tanden zetten in vragen van maatschappelijke organisaties. Die vragen kunnen gaan over materialen, de inzet van menskracht, kennis en ervaring en het inzetten van het netwerk. Concreet kan dat gaan over zwemlessen voor Oekraïense kinderen, een nieuwe diepvries voor ontbijt op school. Of jonge ouders die een babykamer nodig hebben voor hun kleintje. Een groep vrijwilligers die tuingereedschap kan gebruiken voor het onderhouden van tuintjes van ouderen. Materialen, mensuren, gereedschap, logistiek, techniek, ict. Al deze zaken kunnen bijdragen.

Maatschappelijke organisaties die een dergelijke concrete vraag hebben voor een squad, kunnen deze indienen via de website Omarm Groningen Daar bekijken ze of de vraag goed is voor een squad. Op 30 juni is de vrager zelf aanwezig om zijn vraag te pitchen. Belangstelling? Check de website van Omarm Groningen.
 
 
 
 
 
Samen Schuldenvrij wil schaamte voorbij
 
Samen Schuldenvrij wil schaamte voorbij
 
Samen Schuldenvrij is een burgerinitiatief van Conny Eldering en Martin Rezelman om inwoners van de wijk De Hoogte schuldenvrij te laten zijn. Uit eigen ervaring weten zij hoe het is om krap te zitten. Sebastiaan Haijkens en Arno de Vries zijn uitvoerend betrokken bij dit initiatief en samen met andere wijkbewoners helpen zij buurtgenoten die het financieel lastig hebben.

Toch is voor inwoners van De Hoogte de drempel hoog om naar Samen Schuldenvrij te stappen voor hulp. De schaamte is groot, zo blijkt. Haijkens en De Vries vragen netwerkpartners om mensen met schulden over de drempel te helpen en Samen Schuldenvrij bekender te maken onder de inwoners van De Hoogte.
 
Tijdens de bijeenkomst van het Sterk Netwerk, op 20 april jl, vertelt Arno de Vries: ‘Wij helpen mensen van hun schulden af. Dat doen we zonder permanent plan van aanpak, maar juist door gesprekken te voeren met de mensen. Het is een kwestie van maatwerk. Per deelnemer kijken we wat nodig is. We leren dat het hebben van een netwerk ontzettend belangrijk is om uit de schulden te kunnen komen. We helpen mensen met het opbouwen van een eigen netwerk in hun buurt. Zo kan het zomaar zijn dat een gepensioneerde boekhouder verderop in de straat graag wil helpen met de problemen van zijn of haar buurman.’

Toch vinden de medewerkers van het project het lastig om met de doelgroep in contact te komen. Sebastiaan Haijkens: ‘We merken dat mensen veel schaamte hebben om naar ons toe te komen. Daardoor kloppen ze vaak erg laat aan.’ Om dat probleem aan te pakken, is investeren in vertrouwen tussen buddy’s van Samen Schuldenvrij en buurtbewoners uit De Hoogte een oplossing. Als het vertrouwen goed zit, komen mensen vaker terug. Ze durven dan eerder aan de bel te trekken en de schaamte neemt af.

Samen Schuldenvrij nodigt netwerkpartners uit om buurtgenoten uit De Hoogte met geldzorgen te wijzen op Samen Schuldenvrij. Sebastiaan Haijkens: ‘Wat zou het fijn zijn als we de drempel om naar Samen Schuldenvrij te gaan, samen kunnen verlagen. Zo komen we de schaamte voorbij.’

Meer info en contact: www.burgerperspectief.nl , telefoon: 06 5777 5599.
Op de foto v.l.n.r. wethouder Isabelle Diks, Martin Rezelman en Conny Eldering. Foto: Jan Willem van Vliet.
 
 
 
 
 
Even voorstellen: Moedige Dialoog Groningen
 
 
Anja Aaldering van Moedige Dialoog Groningen vertelt dat de Moedige Dialoog zich inzet om de financiële- en sociale redzaamheid van mensen in Groningen te versterken. Ook wil het de gevolgen van armoede verzachten.

Anja Aaldering: ‘Sinds 2019 zijn we een zelfstandige stichting, verbonden aan het landelijk netwerk van de Moedige Dialoog. We geloven dat armoede niet hoeft te bestaan en dat ondersteuning voor mensen met geldzorgen op zijn minst eenvoudiger en overzichtelijker kan.’

Moedige Dialoog Groningen bouwt aan een netwerk waarin bedrijven, gemeente, onderwijs en maatschappelijke organisaties gelijkwaardig samenwerken om armoede, schulden en geldzorgen aan te pakken. Op dit moment zijn er vier werkgroepen actief: Werkende armen, Opgroeien in armoede, Netwerkverbreding en Schuldhulpverlening. Ook is de Moedige Dialoog Groningen samen met maatschappelijke partijen het Meedenk Panel aan het vormgeven.

Anja Aaldering: ‘We faciliteren en jagen aan. Alleen samen komen we verder en kunnen we impact maken. Mocht je mee willen doen, neem dan contact met ons op. Email: moedige.dialoog.groningen@gmail.com

 
 
 
 
 
 
Vanhulley zoekt nieuwe vrouwen voor leer-werktraject
 
Vanhulley zoekt nieuwe vrouwen voor leer-werktraject
 
Vanhulley is weer op zoek naar nieuwe kandidaten (vrouwen) voor het eenjarig leer- en werktraject.

Het traject begint in de laatste week van augustus met een introductieweek. Het loopt namelijk parallel aan de Entree-opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg niveau 1 van het Noorderpoort College. Vaak moeten er nog praktische zaken geregeld worden. Daarom is de wens om iedereen zo snel mogelijk te laten starten om te wennen en om de administratie op orde te brengen.

De praktische zaken zijn bijvoorbeeld een intake met een re-integratiecoach, een intake met een docent van het Noorderpoort of het regelen van de kinderopvang. Kijk en luister naar de enthousiaste verhalen van de vrouwen in deze korte film 

Voor vragen en aanmeldingen kun je bellen en mailen met Elza Huizing, telefoon 06 3927 8993, email: elza@vanhulley.nl.
 
 
 
 
 
Eenmalige energietoeslag voor minima
 
 
De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Voor mensen met een laag inkomen is er daarom in 2022 extra geld om de energiekosten te betalen. Dat is de eenmalige energietoeslag. Deze toeslag is 800 euro.

Betaling energietoeslag
Ontvang je een uitkering van de gemeente Groningen? Of heb je kort geleden (in 2021) gebruik gemaakt van een minimaregeling van de gemeente, en voldoe je aan de voorwaarden voor deze eenmalige toeslag? Dan krijg je de energietoeslag vanzelf op jouw rekening gestort vóór 1 juni 2022.

Energietoeslag aanvragen
De gemeente kent niet iedereen met een laag inkomen. Daarom kan de gemeente niet aan iedereen met een laag inkomen de toeslag vanzelf betalen. Als je de toeslag niet vanzelf hebt ontvangen op 1 juni kan je de toeslag vanaf 1 juni aanvragen via het aanvraagformulier via onze website. Op deze pagina vindt je ook alle informatie over de toeslag.
 
 
 
 
Agenda
 
  • 11 en 12 mei - Droom Groots Festival. Beroepenpresentatie alleen voor kinderen uit groep 7 en 8 om te dromen over hun toekomst.
     
  • 14 mei – Open Dag Kledingbank Maxima Stad. Van 11.00 tot 15.00 uur, Oosterhamriklaan 91. Om 12.00 uur opent wethouder Isabelle Diks de Open Dag feestelijk. Maxima heeft een mooie winkel met goede gratis kleding voor kinderen en volwassenen, waar klanten van de Voedselbank gebruik van kunnen maken. Bij Maxima werken meer dan 20 vrijwilligers en 1 P-baner. 
     
  • 25 , 26, 27, 28, 31 mei en 1 juniTheater Hier valt niets te halen. Hoopvol locatietheater over leven met geldproblemen.
     
  • Rond 1 juni – Opening Dress for Succes
     
  • 16 juni – Workshop Armoede is topsport – Gro Next
     
  • 23 juni – Training Armoedestress – Gro Next
     
  • 17 oktober – Internationale Wereldarmoededag
 
 
 
Meer informatie
 
  • Kinderfietsen 6 – 12 jaar gevraagd voor ANWB Kinderfietsenplan. Ongebruikte kinderfietsen zijn nog steeds zeer welkom. Inleveren kan bij Factor 5 Zorg voor Ambacht, Ulgersmaweg 42, Groningen, bij Piet Panman Fietsen, Oosterweg, Haren. Fiets laten ophalen kan ook: Meld je fiets aan via de website van de ANWB.
     
  • Factor 5  Zorg voor Ambacht zoekt sleutelaars voor praktische ondersteuning en begeleiding van deelnemers dagbesteding op de afdeling fietsen en scooters. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Erik Sijtsma. E-mail: eriksijtsma@factor-5.nl Telefoon: 06 1264 8160.
     
  • Informatie over WijkGilde in de Korrewegwijk, De Hoogte of Oosterparkwijk  MooieWijken
     
  • Informatie over werk- leertraject Vanhulley: Flyer (beknopte tekst) Brochure (uitgebreid)
     
  • Gro Next: programma Lente 2022 (pdf)
     
  • WijkGilde: diploma halen en werkervaring opdoen
     
    Heb je geen diploma of betaald werk? Woon je in de Korrewegwijk, De Hoogte of Oosterparkwijk? Dan is het WijkGilde jouw kans. Je volgt de BBL opleiding groen, zorg en dienstverlening, detailhandel of horeca. Daarnaast doe je voor 16 tot 20 uur per week werkervaring op in de Korrewegwijk, De Hoogte of Oosterparkwijk. Dat doe je bijvoorbeeld bij Edanz, Toentje, wijkbedrijf Het Groenhuis, bij Van Houten, het Odensehuis of een andere plek in de wijk. De lessen worden verzorgd door het Noorderpoort/Terra. Het WijkGilde start in september dit jaar. Als alles goed gaat heb je in juli 2023 jouw diploma. Meer informatie vind je op de website van MooieWijken.
 
 
 
 
 
Contact
Nieuws – Toekomst met Perspectief is voor iedereen die betrokken is bij het voorkomen en de bestrijding van armoede in de gemeente Groningen.

Wil je iets weten of vertellen? Stuur dan een mail naar toekomstmetperspectief@groningen.nl 

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement?
Meld je dan aan via het formulier.

Wil je weten hoe de gemeente omgaat met jouw privacy? Kijk dan hier.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen