Onderwerp:

Bonen in de pot Zomereditie

Datum: 02-08-2020 12:55:05
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
Jan Boon Communicatie
brengt mensen samen
 
 
Bonen in de pot Zomereditie
 
 
 
 

3 augustus 2020

Bonen in de pot is in een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak. In principe verschijnt Bonen in de pot ieder maandagochtend.

 
 
 
Ik mag een boon zijn als het niet zo is
 
 
Communicatie komt in ander vaarwater

Eind vorig jaar beschreef Renate Verloop de communicatietrends voor 2020. En toen kwam corona. De crisis heeft impact op het vertrouwen in de overheid. En op de positie van Communicatie in de organisatie. Sommige trends die ze vorig jaar beschreef staan nog nadrukkelijker op de agenda, zoals toegankelijke communicatie voor iedereen en de polarisatie in het maatschappelijke debat.

 
 
 
Op de valreep
 
 
PR-professionals danken imagoprobleem aan zichzelf

De meeste PR-professionals komen al jaren niet verder dan het verzamelen van knipsels als belangrijkste meetmethode. PR-professionals worstelen met hun positie op bestuursniveau, concludeerde de Britse vakorganisatie CIPR in een studie onder Britse PR-professionals. Deze positie wordt niet sterker zolang PR-professionals blijven focussen op middelen en niet aantonen hoe ze daadwerkelijk bijdragen aan strategische organisatiedoelen.

 
 
 
Durf je kwetsbaar op te stellen

Dat stellen Michel Kok, partner en adviseur bij communicatieadviesbureau HollandSpoor en Meeuwes de Ruiter, adviseur bij HollandSpoor op basis van een literatuurstudie. Als PR-professionals serieus genomen willen worden, is het tijd dat ze accountable worden op die aspecten die echte waarde hebben voor een organisatie. Stap voorbij de knipsels, laat zien welke bijdrage je levert aan de reputatie en aan de maatschappelijke positionering van de organisatie. De terughoudendheid om daarover te rapporteren legt een ongepaste bescheidenheid bloot. Alsof PR-professionals zelf ook niet helemaal overtuigd zijn van hun strategische toegevoegde waarde.

 
 
 
Verder in deze editie
 
 
  • Door corona staat Communicatie op de kaart
  • Open moet het zijn
  • Veel vacatures
  • Jongeren
  • Hoe ziet de marcom-branche er in het post-coronatijdperk uit?
 
 
 
Wat mij is opgevallen
 
 
Door corona staat Communicatie op de kaart

Tijd voor een update. Eind mei deed Renate Verloop samen met Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, onderzoek naar de impact van de coronacrisis op communicatieteams bij gemeenten en Veiligheidsregio’s. Het onderzoek laat zien dat er een veel groter beroep wordt gedaan op de communicatieteams sinds het begin van de crisis, bestuur en organisatie zich meer laten adviseren en de waardering voor inzet en resultaat groter is. Die waardering voor Communicatie wordt door veel respondenten ook als een kans gezien die deze crisis met zich meebrengt.

 
 
 
Toegankelijkheid voor iedereen is noodzaak

De coronacrisis raakt iedereen. De informatie en communicatie moet dan ook duidelijk zijn voor iedereen. Een ongekende uitdaging, maar ook eentje waarvan we afgelopen periode in sneltreinvaart veel hebben geleerd.

De meest in het oog springende was natuurlijk gebarentolk Irma. Binnen de kortste keren werd zij razend populair, met als grootste winst dat het recht op communicatie in crisissituaties voor doven en slechthorenden nu hoger op de agenda staat. Al is nog veel meer aandacht nodig voor de toegankelijkheid van alle communicatie voor deze groep mensen.

 
 
 
Bezuinigingen liggen op de loer

Begin juli voerden bestuurders van gemeenten actie bij de Tweede Kamer. Dat werd ondersteund met een reeks filmpjes – variërend van serieus tot ludiek – onder de noemer #gemeenteninnood. De gemeenten stonden er voor het begin van de crisis al niet heel florissant voor en de begrotingen voor 2021 laten ernstige tekorten zien. De bestuurders willen dus een flinke extra bijdrage van het Rijk, maar het valt nog te bezien of ze die krijgen.

Dat gaat ook impact hebben op Communicatie. Want als de bibliotheek en het buurthuis moeten sluiten, dan ontkom je ook niet aan bezuinigingen in de eigen organisatie. Uit een eerder onderzoek blijkt dat één op de drie communicatieteams bij gemeenten bezuinigingen verwacht en dat daardoor communicatiebudgetten en -afdelingen onder druk komen te staan. Bij de Veiligheidsregio’s is dit bijna de helft.

 
 
 
Online participatie is eindelijk doorgebroken

En opeens konden er geen fysieke bijeenkomsten met inwoners meer worden georganiseerd. Voor veel gemeenten kwam dat echt slecht uit, want zeker rond de energietransitie en aardgasvrij wonen werd volop ingezet op persoonlijk contact. En participatie voor de Regionale Energie Transitie en de Omgevingswet is een verplicht onderdeel van het proces.

 
 
 
Open moet het zijn

Is de communicatie van de (rijks)overheid open genoeg? Wordt er voldoende actief openbaar gemaakt? We zijn er nog echt niet. Maar… er komt langzaam, heel langzaam wel beweging. Voor het eerst zie ik een aantal initiatieven met een openheid die ik nog niet eerder heb gezien.

Afgelopen maanden heb ik de communicatieaanpak van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie natuurlijk op de voet gevolgd. Het centraal maken en delen van communicatiemiddelen over corona kwam wat laat op gang, maar ging steeds beter. Alle decentrale overheden kunnen daar gebruik van maken en dat doen ze ook dankbaar (uit onderzoek blijkt dat alle gemeenten en Veiligheidsregio’s de landelijke middelen geheel of gedeeltelijk gebruiken).

 
 
 
Transfers
 
 

Cyriel Hamstra gaat met ingang van 1 september als senior woordvoerder aan de slag bij de Enexis Groep voor de noordelijke regio: Overijssel, Drenthe en Groningen. Cyriel was trainer en adviseur crisiscommunicatie, woordvoerder en communicatieadviseur voor onder meer Veiligheidsregio Groningen, het Bovenregionaal Team Crisiscommunicatie, de gemeente Groningen (GGD, Brandweer) en begon zijn carrière als communicatiemedewerker bij Energiewacht.

Stevanija Zecevic-Ilic verlaat Rinsma Modeplein als marketingmanager. Haar volgende stap maakt ze bij houseofchamps. nl. Stevanija werkte onder meer als communicatievrijwilliger bij Make-A-Wish Nederland en was marketingmanager bij de Altac Coating Group, bij CMDSD, Voice Telecom, Amsterdam Bunker Company en bij Westenwind

Sandra Wind is nu communicatieadviseur bij Skidkinderopvang. Naast haar baan in de marketing en communicatie werkt Sandra twee middagen in de week als turntrainster. Eerder werkte ze voor Okkinga Communicatie en Thialf. Ze studeerde Communicatie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Clara de Vries, eigenaar van FIERZ Sportswear, werkt nu als communicatieadviseur a.i. bij GGD GHOR. Clara werkte eerder voor Rivièra Maison, Randstad, Pandomo Makelaars, Alders Makelaars en Boomsma Distilleerderij en Wijnkoperij.

Petronella Tolsma start als communicatieadviseur bij Okkinga Communicatie. Ze komt van Smeding Groenten en Fruit en werkte eerder voor Haarsma Foodimpuls en Coop Supermarkten.

Martine Haveman is nu communicatie- en informatiespecialist bij de IKEA Group. Martine komt van Nijestee waar zie zich vooral richtte op jongerenhuisvesting in de stad Groningen. Ze studeerde Communicatie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

 
 
 
Agenda
 
 

De Noorderpers organiseert haar volgende bijeenkomst op maandag 7 september in Groningen Forum; meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

 
 
 
Vacatures
 
 

De vacatures van Jan Boon Communicatie vind je op janboon.com.

 

Sijperda Verhuur Sneek zoekt een marketing- en communicatiecoördinator. Je bent vooral coördinerend en uitvoerend bezig en gericht op het nemen van initiatief tot het verder professionaliseren van de marketingactiviteiten.

Hogeschool Windesheim Zwolle zoekt een docent Conceptontwikkeling bij de opleiding Communicatie. Je ontwikkelt je vaardigheden als docent/trainer door young professionals kennis te laten maken en te begeleiden bij het creëren van nieuwe communicatieconcepten.

De gemeente Leeuwarden zoekt een enthousiaste evenementencoördinator. In de functie van evenementencoördinator ben je de spil tussen de organisatoren en de gemeente, de spin in het web bij de uitvoering van alle publieke evenementen in de stad. De sluitingsdatum is 12 augustus.

Avebe zoekt een marketingcommunicatie specialist. Het is een afwisselende rol waarin je nauw contact onderhoudt met de afdelingen Sales en Marketing, maar ook externe contacten met bijvoorbeeld (online) media en reclamebureaus. Een echte adviseursrol voor een enthousiaste gedreven communicatiedeskundige.

Agentschap Telecom Groningen zoekt een communicatieadviseur Antennebureau. Je communiceert namens de overheid extern over hoe antennes werken, waarvoor ze worden gebruikt, de gezondheidseffecten van de elektromagnetische velden van antennes en de wetgeving rondom de plaatsing van antennes.

Eurosonic Noorderslag is op zoek naar een Marketing Manager (0,8fte). Eurosonic Noorderslag is met ruim 350 acts, 40.000 bezoekers en 4.200 deelnemende professionals het toonaangevende internationale platform voor de Europese muzieksector. Stuur voor 10 augustus je CV met begeleidende brief.

Drenthe College Assen/Emmen zoekt een online marketing- en communicatieadviseur 0.8- 1.0 fte). Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de online communicatie strategie van Drenthe College. Je gaat adviseren over het te voeren online marketing- en communicatiebeleid. Reageer uiterlijk 28 augustus.

De gemeente Heerenveen zoekt een teamleider Bestuursadvies, Bestuurssecretariaat en Communicatie (32-36 uur). Je focus ligt op het verder vormgeven en de professionele doorontwikkeling van het team. Het team bestaat uit drie disciplines: Bestuursadvies, Bestuurssecretariaat en Communicatie. Jouw manier van werken kenmerkt zich door de coachende manier waarop je individuele medewerkers en het team helpt ontwikkelen. Stuur voor maandag 10 augustus je CV en motivatie.

Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag zoekt een senior Communicatieadviseur (32 uur). Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden, ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren van het communicatiebeleid binnen de organisatie en de forensische keten. Je kunt tot en met 18 augustus solliciteren.

De gemeente Meppel zoekt een creatieve en inspirerende communicatieadviseur voor de programma’s Omgevingswet en Duurzaamheid. Je maakt onderdeel uit van het kernteam Omgevingswet. Communicatie & Participatie is gelinkt aan andere deelproducten van het programma Omgevingswet, waar interne dan wel externe communicatie voor nodig is. Je ondersteunt het gehele programma op het gebied van communicatie.

Politieregio Noord-Nederland zoekt een communicatieadviseur/woordvoerder. Ze zoeken een proactieve communicatieadviseur/woordvoerder met een neus voor de laatste vakontwikkelingen en de creativiteit om deze toe te passen in het werk. Van communicatiestrategie tot advies, van omgevingsanalyse tot woordvoering: communicatie kan voor jou niet allround genoeg zijn. Solliciteer uiterlijk 20 augustus.

University College Groningen van de Rijksuniversiteit Groningen is op zoek naar een communicatiemedewerker (0,8 fte), je stroomlijnt in samenwerking met het Recruitment & Admission Team de externe en interne communicatie. Je kunt voor deze functie solliciteren tot 9 augustus.

De gemeente Assen zoekt een ervaren allround communicatieadviseur met een hart voor zowel offline als online communicatie. Van communicatiestrategie tot de productie van communicatiemiddelen, van communicatieadvies tot het organiseren van persmomenten. Je hebt creatieve ideeën voor de communicatie van de gemeente Assen, kunt snel schakelen tussen verschillende taken en projecten en je weet hoe ze online media nog beter kunnen inzetten.

 
 
 
Op Zoek
 
 
Ben jij op zoek

naar een nieuwe uitdaging in je communicatiecarrière? Laat het Jan Boon Communicatie weten en hij neemt je op in deze rubriek in Bonen in de pot. De nieuwsbrief heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals met een leesdichtheid van bijna 50%. Grote kans dat jouw zoektocht door de lezers van Bonen in de pot wordt ingevuld! Meer weten? Neem contact op met Jan Boon Communicatie via jan@janboon.com

 
 
 
Is jouw organisatie

op zoek naar de juiste communicatieprofessional die past bij jouw organisatie en de juiste competenties heeft? Laat het me weten. Meer informatie? Aarzel niet, en neem contact met me op: jan@janboon.com.

 
 
 
Delen
 
 

Als jij iets hebt wat je kunt en wilt delen met je vakgenoten, aarzel niet dat met Bonen in de pot te doen. Het heeft een bereik van meer dan 2250 communicatieprofessionals!

 
 
 
Soms denk ik wel eens bij mezelf …..
 
 
Jongeren

Het RIVM zit met de handen in het haar, hoe bereiken ze in vredesnaam de jongeren tijdens de coronacrisis. Vorige week deed deze club een roep om hulp naar de Nederlandse influencers. De jongeren hebben een andere benadering nodig als het gaat om het navolgen van de maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Ze willen overtuigd raken en niet betutteld worden. Aldus Chantal Deen in haar blog.

 
 
 
Influencer Doutzen Kroes

Met een Instagramaccount met zes miljoen volgers schreef Doutzen Kroes, in het Engels, een onsamenhangend bericht. Of eigenlijk raaskalt ze in haar eerste alinea over de vragen waar ze mee worstelt. Gelukkig vraagt ze zich wel af of wij ook worstelen met vragen. Dan komt in haar tweede alinea de hamvraag, ‘Willen ze wel dat wij gezond zijn?’ Wie ze zijn, laat ze voorlopig in het ongewisse.

Chantal Deen in haar blog: “Uiteindelijk komt Doutzen over de brug met wie ‘zij’ zijn. Het is de media, de farmaceutische industrie én (tromgeroffel!) de overheid. Oh ja, en ook alle grote bedrijven. Ik voel een complottheorie aankomen. Gelukkig heeft Doutzen uren onderzoek gedaan en verzoekt ze ons het geld te volgen, ons logisch verstand te gebruiken maar ook ons hart en onze instincten te volgen.”

 
 
 
En dan nog even dit
 
 
Hoe ziet de marcom-branche er in het post-coronatijdperk uit?

Hoe gaan we de marketingcommunicatie-branche straks na corona vormgeven? Er zijn verschillende scenario’s denkbaar, waarvan er één mijn voorkeur heeft en één absoluut niet. In een crisis zijn mensen geneigd om de harde realiteit te ontwijken. Het is een automatisme. Velen blijven redeneren vanuit ervaringen uit het verleden. Anderen klampen zich vast aan de verworvenheden waarover ze nu beschikken en weer anderen gaan wensdenken of dagdromen. We hebben er moeite mee om de werkelijke mogelijkheden te verkennen.

Wat is haalbaar? Hoe ga je om met onzekerheid? Hoe blijf (of word) je veerkrachtig? Dat schrijft Christian van Santen van Van Santen Netwerk. De marcom-branche gaat, zoals vrijwel elke branche, gebukt onder de gevolgen van de viruscrisis. Niet alleen staan de marges flink onder druk, ook de producten en diensten van communicatiebureaus zijn aan corrosie onderhevig. Hoe je het wendt of keert, er moet iets gaan gebeuren. Maar wat?

 
 
 
Alles blijft bij het oude

Het zou teleurstellend zijn als we weer gaan doen wat we altijd al deden en weer krijgen wat we altijd al kregen. Dan heeft de covid-pandemie slechts verliezen en verliezers opgeleverd en hebben we de kans laten passeren om als branche twee stappen vooruit te zetten. Christian van Santen gelooft niet dat het in veranderende tijden zin heeft om dezelfde oplossingen te blijven aanreiken. Waarom zou je als adverteerder bijvoorbeeld nu nog (en nog steeds) weken op een campagnevoorstel moeten wachten als de eindgebruikers hun besluitmomenten steeds vaker nemen op basis van real time-marketingervaringen?

 
 
 
Fikse stijging Twitter-gebruikers, maar daling omzet

Het aantal actieve gebruikers op Twitter is in het afgelopen jaar met een derde gegroeid naar 186 miljoen. Van die gebruikers komen er 150 miljoen van buiten de Verenigde Staten. Het is de grootste groei in jaren, laat oprichter Jack Dorsey weten bij de publicatie van de jaarcijfers.

Volgens Emerce is de groei te danken aan verbeteringen die Twitter heeft doorgevoerd, waarmee het microblog meer is veranderd in een informatie- en discussieplatform.

Ondanks de groei in gebruikers, daalde de omzet van Twitter in het tweede kwartaal met 19% naar 683 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat daalde met 200 miljoen dollar, van 76 miljoen positief resultaat naar 124 miljoen negatief resultaat.

 
 
 
Vera Beuke nieuw gezicht bij RTV Drenthe

Vera Beuke is één van nieuwe de presentatoren van Drenthe Nu, de nieuwsuitzending op TV Drenthe. Ze is de opvolger van Wolter Klok, die de regionale omroep verruilde voor het SBS6-programma Hart van Nederland. Vera Beuke studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het afronden van die studie heeft ze een master Journalistiek gevolgd.

 
 
 
TenneT Centrum nieuwe partner bij Centrum Strategische Communicatie

Netbeheerder TenneT heeft zich als nieuwe Partner aangesloten bij het Centrum Strategische Communicatie van Logeion. Samen met ruim twintig andere Partners van het CSC en bijna twintig Vrienden van het CSC ondersteunt TenneT onder andere de Leerstoel Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en maken ze wetenschappelijk onderzoek naar (strategische) communicatie vanuit het CSC mogelijk.

 
 
 
Uitspraak
 
 

“Als je de wedstrijd niet kunt winnen, geniet er dan van”.

Kees Huysman, eigenaar van het communicatiebureau Paradigmum overleed vorige week.

 
 
 
In Memoriam Kees Huysman

Grote mond, klein hartje. Ruwe bolster, blank pitje. Stil watertje, diepe gronden. Langharig, niet kortzichtig. Bloemenkind, een beetje blijven hangen in de sixties. De laatste nog levende hippie. Hoofd in de wolken, maar voetjes op de vloer. Troubadour, de muziek ver vooruit. Minstreel met een boodschap. Doorpakker, doordenker, doordrammer. Tovert met woorden, goochelt met beelden. Goed in geven, slecht in krijgen. Zorgt goed voor anderen, maar minder voor zichzelf. Voormalig hemelbestormer en wereldverbeteraar. Maar inmiddels vaker op de achter- dan de voorgrond. Man met een missie, maar meer nog met een visie. Lijder, leider, maar bovenal een begeleider. 

 
 
 
Bonen in de pot
 
 

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

Jan Boon Communicatie helpt communicatieprofessionals een (volgende) stap in hun carrière te maken en helpt daarmee organisaties, ondernemingen, bedrijven en instellingen de juiste communicatieprofessional te vinden.

 
 
 
Bonen in de pot

wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

Naast Bonen in de pot geeft Jan Boon Communicatie Bonen Weken en Bonen Doppen uit. Bonen Weken gaat over de ontwikkelingen in de communicatiewereld in relatie tot ondernemen. Bonen Doppen is een onregelmatig verschijnende column.

Wil jij een ander attent maken op Bonen in de pot? Klik hier!

 
 
 
Jan Boon
Jan Boon
Matchmaker en coach

De primaire activiteiten van Jan Boon Communicatie richten zich op het samenbrengen en coachen van mensen en organisaties op het gebied van communicatie. Dit betekent het ondersteunen in het ontwikkelen van ambities van zowel professionals als organisaties. Hierbij focus ik me op oplossings- als ontwikkelingsgericht coachen. Soms ben ik gids, maar meestal reisgenoot, samen zoekend naar nieuwe wegen om tot oplossingen te komen. Meer informatie vindt u op www.janboon.com.
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door:
 
Ga naar iwink.nl
 
 
Deze nieuwsbrief is verzonden met iMailingtool   |   Doorsturen   |   Afmelden
 
                                                           
Doorsturen

Uw naam:
Uw e-mailadres:
E-mailadres ontvanger: