Onderwerp:

Promotie Emma Zijlstra

Datum: 08-03-2021 11:54:13
           
    Bekijk de webversie    
           
   
 
   
  Uitnodiging promotie Emma Zijlstra
  31 maart 2021
 
   
 
  U bent van harte uitgenodigd voor het digitaal bijwonen van de openbare verdediging van het proefschrift van Emma Zijlstra: 

The impact of the hospital environment: understanding the experience of the patient journey
 
 
 
 
The impact of the hospital environment: understanding the experience of the patient journey

Patiënten zijn vaak zenuwachtig, gespannen en onzeker voor een ziekenhuisbezoek; en soms zijn ze zelfs ronduit angstig. Zorgen over de diagnose en/of de behandeling van hun ziekte kunnen daaraan ten grondslag liggen. Een goed gebouw kan hen daarbij helpen, bijvoorbeeld met een doordachte route, indeling en inrichting.

Het doel van dit proefschrift was om een beter inzicht te krijgen in een holistische beleving en het welbevinden van patiënten in ziekenhuizen. Het onderzoek is gericht op specifieke aspecten van het gehele traject dat een patiënt aflegt, vanaf de aankomst tot en met de diagnose en de behandeling in een ziekenhuis. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat patiënten soms lastig de weg kunnen vinden naar een polikliniek, dat natuurbeelden tijdens een CT-scan stress kunnen verminderen en dat (de mogelijkheid tot) contact met andere patiënten een fijne afleiding is of juist een inbreuk op hun eigen privacy. Inzicht in de ervaringen van patiënten tijdens de patient journey stelt ziekenhuizen in staat om beter doordachte beslissingen te nemen over de ruimte en dienstverlening, waardoor het welbevinden van patiënten toeneemt.

De resultaten van dit proefschrift laten zien dat de ziekenhuisomgeving een grote impact heeft op het psychosociale en zelfs fysieke welbevinden van patiënten. Bij het ontwerpen van een ziekenhuisgebouw blijkt het van groot belang om te luisteren naar de ervaringen en behoeften van patiënten. Door het (her)ontwerp van de omgeving af te stemmen op de individuele kenmerken, behoeften en voorkeuren van patiënten kan hun welbevinden worden verbeterd. Anders gezegd, diversiteit en flexibiliteit zijn gevraagd!
 
Om in de toekomst betere ziekenhuizen te kunnen bedenken en bouwen is het belangrijk om te transformeren van een ontwerp dat is gebaseerd op intuïtie en ervaring naar wetenschappelijk bewijs (zgn. evidence-based design). Door in de praktijk steeds weer de ruimte en dienstverlening te monitoren en verbeteren, ontstaat er een groter leervermogen in de Nederlandse ziekenhuiszorg.

Emma Zijlstra  e.zijlstra@pl.hanze.nl
 
 
 
Uitnodiging
Op woensdag 31 maart om 12:00 uur vindt de verdediging plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5 te Groningen. De paranimfen van deze ceremonie zijn Erzsi de Haan & Martijn Vos.
Door de Coronamaatregelen is het aantal mensen dat hierbij fysiek aanwezig kan zijn beperkt. U bent van harte uitgenodigd om de verdediging op 31 maart om 12:45 uur via de livestream te volgen: www.rug.nl/digitalphd
 
 
   
Proefschrift
Dit proefschrift is te downloaden op: proefschriften LAHC
Een hard copy kunt u opvragen bij het secretariaat van het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing (secretariaathaal@org.hanze.nl)
of bij het secretariaat van het lectoraat Facility Management (lectoraatfacilitymanagement@org.hanze.nl


 
   
 
 
   
 
 
  www.hanze.nl     © 2021 Hanzehogeschool Groningen Afmelden  
  In onze privacyverklaring is te lezen hoe we met persoonsgegevens omgaan.