Onderwerp:

Bonen in de pot

Datum: 18-09-2023 08:31:08
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
Jan Boon Communicatie
brengt mensen samen
 
 
Bonen in de pot
 
 
 
 
 
 
 

18 september 2023

 

Bonen in de pot is een uitgave van Jan Boon Communicatie en informeert je over de ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak. In principe verschijnt Bonen in de pot iedere maandagochtend.

 

Deze editie van Bonen in de Pot is tot stand gekomen zonder de assistentie van ChatGPT.

 
 
 
 
 
De afgelopen week bekeken
 
 
 
 
 
De arbeidsmarkt

Het blijft onze aandacht vragen: de arbeidsmarkt, iedere editie van Bonen in de pot staat vol met vacatures en dan neem ik niet eens alle vacatures meer op. Hoe vind je de juiste professional voor je vacature. Wat kun je allemaal doen? Allereerst: werk eens aan je employer brand.

 
 
 
Succesfactoren voor strategische vernieuwing

“Veel organisaties denken dat ze een strategie hebben, maar verwarren dat met ambitie.” Dat laat Ron van der Jagt, directeur, bestuurder en toezichthouder, ons weten.

“Nederland kent een omvangrijk ‘maatschappelijk middenveld’, dat vooral bestaat uit verenigingen en stichtingen.

 
 
 
 
 
Op De Valreep
 
 
 
 
 
Samen Verder vervangt Alleen Samen

Communicatie krijgt nieuwe toon en vorm. Commercials zijn in stijl tv-format gebracht.

Alleen Samen, de noemer waaronder de communicatie over corona plaatsvond. Dat wordt nu ingeruild voor Samen Verder. De campagne is in stijl en toon behoorlijk anders dan zijn voorganger. De nieuwe campagne speelt in op de nieuwe fase waarin Nederland zal moeten samenleven met het virus. Corona is er en zal onder ons blijven.

Top of mind

Om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken en kwetsbare mensen zo goed mogelijk te beschermen, wil de campagne de basisadviezen weer top of mind krijgen. Het gaat om het bekende handen wassen, ventileren, zelftesten bij klachten, in isolatie gaan als je corona hebt en je vaccinatie halen als deze je wordt aangeboden.

Voor de campagne worden commercials in de stijl van een tv-serie ingezet om de adviezen alledaags en vanzelfsprekend te maken.

 
 
 
 
 
Ik mag een boon zijn als het niet zo is
 
 
 
 
 
Succesfactoren voor strategische vernieuwing

“Veel organisaties denken dat ze een strategie hebben, maar verwarren dat met ambitie.” Dat laat Ron van der Jagt, directeur, bestuurder en toezichthouder, ons weten.

“Nederland kent een omvangrijk ‘maatschappelijk middenveld’, dat vooral bestaat uit verenigingen en stichtingen. Denk daarbij aan sectoren als de zorg, het onderwijs en woningcorporaties; aan brancheverenigingen en beroepsorganisaties; aan organisaties in natuur, cultuur en sport; en bijvoorbeeld aan de goede doelen organisaties.”

Ruimte voor verbetering

“Tegelijkertijd is er organisatorisch en strategisch gezien vaak nog wel ‘ruimte voor verbetering’. Soms staan de kwaliteit en relevantie onder druk, vaak ontbreekt het aan een heldere positionering en in veel gevallen moet de organisatie zichzelf vernieuwen en herinrichten om toekomstbestendig te zijn. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Op de hei

“Maar al te vaak bedenkt de leiding dat er behoefte is aan een ‘strategiedag’. Zo’n sessie op de hei blijkt in de praktijk echter niet zelden een recept voor teleurstelling en cynisme. Hoe dan wel? Afgelopen zomer werd ik gevraagd of ik mijn inzichten en ervaring met deze vraagstukken wilde delen in een podcast. Superleuk en (ook voor mezelf) heel leerzaam om alle lessen uit de praktijk eens op een rij te zetten. Het werden vijf succesfactoren voor strategische vernieuwing.”

“Vijf lessen,

om organisaties in het maatschappelijke middenveld toekomstbestendig te maken met een breed gedragen toekomstvisie. Het korte videofragment in deze post zal voor velen herkenbaar zijn en is prikkelend bedoeld. Voor meer inzicht en inspiratie is er de volledige podcast van 45 minuten. Deze kun je beluisteren via de link. Daar hoor je alle vijf de succesfactoren voor strategische vernieuwing. Doe er je voordeel mee!” 

 
 
 
 
 
In deze editie:
 
 
 
 
 
  • Ga waardevol werven!
  • Platform voor pr en communicatie
  • Golf, een sport voor kakkers 
  • De opkomst van AI is geen trend
  • Talent op de arbeidsmarkt
  • Woordvoerder stapt op
 
 
 
 
 
Wat me is opgevallen
 
 

Er gebeurden tal van andere zaken in de marketing- en communicatiewereld. Hier is mijn selectie van opvallende gebeurtenissen.

 
 
 
Welk personeelstekort: ga waardevol werven!

Vacatures zijn weliswaar lastig in te vullen maar het is nog prima te doen. Toegegeven: het kost alleen veel meer moeite dan pakweg twee jaar geleden. Alle zeilen bij, de onderste steen boven, geen middel (mits legaal) werd geschuwd.

Wat kan je allemaal doen?

Allereerst: werk eens aan je employer brand. Veel te veel bureaus zijn onderling zo inwisselbaar dat zelfs de daar werkende bureaudirecteuren geen verschillen kunnen noemen ten opzichte van de concurrentie. Anno 2023 ben je er niet met je vegan lunch en je obligate voetbaltafel. Verdiep je eens in de doelgroep die je binnen wilt halen. Willen ze (deels) thuiswerken? Geef ze perspectief, bind ze aan je met een carrière pad en een opleidingstraject. Hoe sta je als werkgever in de maatschappij, hoe groen ben je eigenlijk?

Dit schreef Vincent Mispelblom Beyer. Hij is met Flexfirm al jaren actief als headhunter voor reclamebureaus en communicatieafdelingen van adverteerders.

 
 
 
Hoe dan wel?

Vincent Mispelblom Beyer: “Realiseer je als werkgever dat jij tegenwoordig ook bij hen solliciteert. Een sollicitatiegesprek twee uur van tevoren verzetten, schrikt iedere sollicitant af, en terecht. Neem de tijd voor een sollicitant, ga een goed gesprek met hem/haar of hun aan. Laat werk zien, geef een leuke rondleiding. Zo maak je zelfs van iedere sollicitant die je afwijst toch nog een ambassadeur.”

Tribunaal

Sollicitanten hebben een hekel aan een ondervraging, een éénrichtingsgesprek waarin ze maar weinig over de nieuwe baan leren. Waarom laat je ze niet ook praten met hun beoogde nieuwe collega’s? Want als ze niet weten waar ze aan toe zijn, wijzen ze jou af.

Wie de schoen past, trekke hem aan!

 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 

Inspiratie Event

Op dinsdag 10 oktober organiseert Groningen Conventions het "Inspiratie Event" in de Martinikerk en het Forum in Groningen. Meer informatie en aanmelden staat hier.

 

De rol van (beeld)taal bij het oplossen van de problemen van de mensheid

Op woensdag 11 oktober organiseert RESPONSUS samen met de Green Office van de RUG een eendaags evenement dat zich richt op de centrale rol van (beeld)taal en communicatie in relatie tot duurzaamheid. Met een breed scala aan hands-on workshops, informatieve lezingen, tot nadenken stemmende discussies en een tentoonstelling, is het evenement bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe taal en communicatie ons begrip van de wereld, onze houding en zelfs onze acties bepaalt. Nieuwsgierig? Meer informatie vind je via de website!

 

Communicatiepioniers Groningen

organiseert op donderdagmiddag 19 oktober van 13.00 tot 17.00 uur in de Statenzaal van het provinciehuis in Groningen het eerste vakcongres van de Communicatiepioniers Groningen. Volgende week meer over het programma. Voor nu kun je je alvast aanmelden door op deze link te klikken.

 
 
 
 
 
Vacatures
 
 
 
 
 
Uitdaging Gezocht?

Voel je dat het tijd is voor een sprong in je carrière? Loop je vast in je huidige positie? Raak je verdwaald in het bos van mogelijkheden? Ben je op zoek naar een frisse uitdaging? Misschien liggen hier wel de kansen waar je naar op zoek bent!

 
 
 
Durf jij het aan?

Dit is jouw uitdaging! Zet jouw volgende stap in je loopbaan, jouw toekomst begint hier!

 
 
 
Bekijk je aantrekkelijke kansen op janboon.com/vacatures
 
 
 
 
 
Andere vacatures
 
 

Het is ondoenlijk om alle vacatures die ik voorbij zie komen op te nemen in Bonen in de pot. Wat je aantreft is een selectie uit de vele, vele vacatures die er zijn. Wil je dat jouw vacature in Bonen in de pot wordt opgenomen en meer weten over plaatsingsmogelijkheden, neem gerust contact met me op.

 
 
 

NHL Stenden Hogeschool zoekt docenten Communicatie en Online Content (0,6–1,0 fte). Je levert een deskundige bijdrage aan de onderwijsontwikkeling en onderwijsuitvoering voor de opleidingen Communicatie en Online Contentcreator. Je kunt tot en met 13 september reageren.

De provincie Drenthe zoekt een communicatieadviseur Regionale Energietransitie (12 uur). Jij zorgt voor de communicatie naar buiten toe: waar staan we, wat speelt er en wat betekent dat voor Drenthe? Solliciteren kan tot en met 21 september.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zoekt een senior adviseur interne communicatie (32-36 uur). Ze zoeken een senior communicatieadviseur die zich binnen het team Corporate Communicatie bezighoudt met allerlei vragen op het gebied van interne communicatie. Regeer voor 27 september.

De gemeente De Fryske Marren zoekt een communicatieadviseur (28 uur). Je vervult een belangrijke adviserende rol. Je adviseert het college van burgemeester en wethouders, de directie en medewerkers gevraagd en ongevraagd over communicatievraagstukken. Je sollicitatie moet uiterlijk 30 september binnen zijn.

De gemeente Noordenveld zoekt een communicatietalent (36 uur). Je maakt tekst voor sociale media en de gemeentelijke pagina in de lokale krant, schrijft en redigeert persberichten en (nieuws)brieven, filmt en monteert korte video’s en je monitort wat er speelt in de samenleving. Jouw sollicitatie ontvangen ze graag uiterlijk 1 oktober.

 
 
 
 
 
Op Zoek?
 
 
 
 
 
Ze zoekt

een uitdagende rol als communicatiespecialist voor maximaal 28-32 uur. Ze is een snelle schakelaar, een uitstekend schrijver, een dynamische professional. Ze speelt graag een cruciale rol in het ondersteunen, verbinden en uitdagen tot meer moois op de gehele werkvloer.

Zij is een stuwende, punctuele en betrokken kracht achter de communicatiestrategie en -uitvoering en werkt graag in teamverband, maar ook afzonderlijk.

Ze is een pionier, initiatiefrijk, proactief, bezit een ‘can do’ mentaliteit en heeft een aangeboren affiniteit met het ondernemerschap.

 

Wil je meer van haar weten of wil je kennis met haar maken? Aarzel niet en neem contact met me op.

 
 
 
 
 
Delen
 
 

Als jij een verhaal hebt om te delen, aarzel dan niet om het te delen via Bonen in de Pot. Meer dan 3500 marketing- en communicatieprofessionals en geïnteresseerden zullen het zien, met bijna 50% leesdichtheid!

 
 
 
ANP lanceert platform voor pr en communicatie

ANP Business helpt bedrijven en instellingen om hun communicatie met media te organiseren. Met de komst van ANP Connect kan dat nu nog eenvoudiger en gerichter. Gebruikers van het nieuwe pr-platform kunnen onbeperkt persberichten en expertquotes naar media versturen, via de kanalen van het ANP.

Aan de basis van het nieuws

Aannames en onjuistheden worden in de huidige maatschappij steeds vaker gebruikt als ‘bron’ voor nieuws. Daarom is het, juist nu, van belang dat je kunt vertrouwen op een onafhankelijke bron die op transparante wijze betrouwbaar nieuws levert. Dat doet het ANP. Het ANP levert dagelijks nieuws aan vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia én biedt bedrijven en organisaties informatie- en communicatiediensten. Meer informatie via connect.anp.nl.

 
 
 
 
 
Soms denk ik wel eens bij mezelf …….
 
 
 
 
 
Golf, een sport voor kakkers?

Oude, rijke mannen met rode broeken en een golfclub in de hand? Van dat imago wil de Nederlandse Golf Federatie (NGF) af. Ze organiseren daarom de ruil-je-rode-broek-in-weken, waarbij golfers hun rode broek kunnen inleveren. Die wordt vervolgens in een nog onbekend 'nieuw jasje' gestoken. De NGF hoopt dat dit helpt om het bekakte imago van de sport te veranderen.

Rode broek

De actie om je rode broek af te staan is onderdeel van een langer lopende campagne, genaamd Welcome to the club. "We willen hiermee de golfsport toegankelijker en toekomstbestendig maken", vertelt Danielle Wallet, directeur Marketing bij de NGF. "We willen mensen warm maken voor de sport."

 
 
 
AI-trein dendert door
 
 
 
 
 
AI wordt dominant

Op basis van DEPT®’s ervaringen meent Heleen Hidskes dat het werk van zo’n beetje alle marketeers de komende jaren wordt gedomineerd door de mogelijkheden van AI. “Wij denken dat AI voor 80% van onze taken een oplossing kan bieden die ons sneller en beter maakt. En dat de komende drie jaar bepalend worden voor het succes dat hiermee wordt geboekt. We hebben het dus niet over de verre toekomst. Merken moeten zich nu aanpassen aan AI. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om dat te doen.”

Focusgebieden

Volgens DEPT® zijn er verschillende terreinen waarop de voordelen van AI de komende jaren benut moeten worden, waarvan drie in het bijzonder. Hidskes: “In de eerste plaats biedt generative AI voor brand & creative marketeers kansen om werk te creëren op een schaal die voorheen simpelweg niet denkbaar was. Ten tweede hoeven performance marketeers niet langer terug te kijken om te zien of een campagne succesvol was. Met predictive AI weet je vooraf al welke mediamix het beste resultaat geeft. Het derde aandachtsgebied is digital marketing. Wie daarin werkt krijgt met conceptual AI de kans zover te personaliseren dat je elke gebruiker eindelijk écht een unieke ervaring kan bieden.”

 
 
 
De opkomst van AI is geen trend

Er is sprake van een fundamentele verandering die de toekomst van marketing zal vormgeven en bepalen. Er valt nog veel te ontdekken en te bespreken, ook als het gaat om de mogelijke risico’s die AI met zich meebrengt. Hidskes: “Het is belangrijk dat je ethisch omgaat met AI en de daarbij horende regelgeving. Zorg dat je werknemers veilig omgaan met de tools en geen gevoelige informatie wordt gedeeld. Tegelijkertijd weten we zeker dat marketeers vandaag moeten starten met het toepassen van AI. Er zijn al talloze tools beschikbaar, waaronder Midjourney, ChatGPT en Copilot, je kunt er direct mee aan de slag op de manier die past bij jouw merk.”

 
 
 
 
 
En dan nog even dit
 
 
 
 
 
Talent op de arbeidsmarkt

Hoe kom je aan goede mensen en hoe hou je ze vervolgens vast? Dat was altijd al een prangende vraag voor organisaties op zoek naar personeel, want écht talent was immers altijd schaars, maar in deze tijd van overspannen vraag op de arbeidsmarkt kan het tot heuse hoofdbrekens leiden. Zonder de goede mensen aan boord kun je als onderneming niet groeien en maar weinig dingen zijn zo frustrerend als kansen onbenut moeten laten, puur omdat je er geen geschikte mensen voor hebt. Wat maakt dat mensen voor jou kiezen? Voor echte talenten in het marketing- en communicatievak is de arbeidsmarkt momenteel een ‘kopersmarkt’: Er is enorm veel aanbod van werk, er is relatief weinig vraag van werkzoekenden, dus dan kun je eisen en voorwaarden stellen, waarbij je als young prof overigens ook weer niet moet overdrijven.

 
 
 
 
 
Kort Ander Nieuws
 
 
 
 
 

Wieler- en schaatsploeg Jumbo-Visma gaan vanaf 2024 uit elkaar

De wieler- en schaatsploeg van Jumbo-Visma slaan vanaf 1 januari 2024 hun eigen weg in. De scheiding is ingegeven door het afhaken van hoofsponsor Jumbo-Visma, dat de komende drie jaar als 'founding partner' wel bij beide teams blijft betrokken. De samenwerking tussen de wieler- en schaatsploeg werd in oktober 2014 gelanceerd. Beide behoren tot de top in hun tak van sport.

 

Woordvoerder Pieter Omtzigt stapt binnen paar uur weer op

Onno Aerden, ooit VVD-kandidaat voor de Tweede Kamer, liet afgelopen dinsdagmorgen weten te beginnen als woordvoerder van Omtzigt. "Zo veel zin om vanaf vandaag het woordvoerderschap op me te nemen", schreef hij. Enkele uren later is de betrekking alweer voorbij. Er doken oude tweets op van Aerden waar hij de BBB een 'gezwel' noemt.

Nicolien van Vroonhoven, woordvoerder van Nieuw Sociaal Contract, zegt tegen RTL Nieuws dat de oude tweet inderdaad de reden is van het vertrek.

 

Nieuwe campagne onderstreept sociale gezicht de Volksbank

Het moederbedrijf van vier banken (SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen) wil met de campagne laten zien dat zij oog heeft voor wat er gaande is in de samenleving en de handen ineenslaat om bij te dragen aan oplossingen. En hoewel ieder merk een andere maatschappelijke focus heeft, delen de banken naar eigen zeggen ‘kennis, expertise en daadkracht met hetzelfde doel: Nederland beter maken.’ Daarbij gelooft de Volksbank in de kracht van de optelsom, hoe meer mensen geholpen worden, hoe groter de maatschappelijke impact.

 
 
 
 
 
Uitspraken
 
 
 
 

“Soms moet je buiten de lijntjes kleuren”

 
 
Arbeidsmarktcommunicatie

Soms moet je buiten de lijntjes kleuren om op te vallen. Vooral als het om arbeidsmarktcommunicatie gaat. Want vind ze maar eens, die nieuwe, enthousiaste collega’s. Als dan blijkt dat je ook nog eens massaal in dezelfde vijver staat te vissen, zit er maar een ding op: de plas vergroten.

 
 

“Waar je jezelf namelijk het minst comfortabel voelt, zit ook de meeste groei”

 
 
Comfortzone

Het belang van uit je comfortzone stappen is voor de meeste persoonlijke groei en ontwikkeling. De comfortzone is namelijk een mentale toestand die persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg zit. Zowel voor de sollicitant als voor organisaties die zoeken.

 
 
 
 
 
Op Speurtocht?
 
 

Dwaal je rond, zoekend naar het juiste pad? Is het bos je even te dichtbegroeid? Zoek je nieuwe horizonnen in marketing en communicatie? Of heeft jouw organisatie behoefte aan de perfecte professional op dit gebied? Ik sta voor je klaar. Laat van je horen!

 
 
 
 
 
Bonen in de pot
 
 

Je ontvangt Bonen in de pot omdat je een relatie van Jan Boon bent of ingeschreven staat voor nieuwsbrieven van Jan Boon Communicatie.

 
 
 

Bonen in de pot wil zo veel zeggen als “hij wil nog wat zeggen maar het is onbelangrijk wat hij te zeggen heeft”, waarmee ik het relatieve van mijn berichten wil aangeven. Lees het vanuit je eigen perspectief.

 
 
 
Je kunt je aanmelden

voor mijn column Bonen Doppen, een onregelmatig verschijnende column of blog zo je wilt, over ontwikkelingen in het marketing- en communicatievak en voor mijn nieuwsbrief Bonen in de pot over ontwikkelingen in het communicatievak, interessante communicatievacatures,

Wil jij een ander attent maken op de uitgaven van Jan Boon Communicatie Bonen Doppen en Bonen in de pot? Klik hier!

 
 
 

Jan Boon Communicatie leidt marketing- en communicatieprofessionals naar de volgende etappe van hun carrière, en helpt daarmee organisaties om de juiste specialisten te vinden voor hun marketing- en communicatiebehoeften.

 
 
 
Disclaimer

Jan Boon Communicatie besteedt de grootst mogelijke zorg aan de samenstelling en inhoud van Bonen in de pot. Het delen van de inhoud, artikelen, (andermans) meningen in Bonen in de pot betekent niet dat ik als samensteller van Bonen in de pot het er altijd mee eens ben!

Aan de inhoud van Bonen in de pot kunnen geen rechten worden ontleend. Jan Boon Communicatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die voortkomen uit de inhoud van Bonen in de pot

 
 
 
Jan Boon
 
Jan Boon

Helper, deler en vooral levensgenieter

Samensteller van Bonen in de pot

De primaire activiteiten van Jan Boon Communicatie richten zich op het samenbrengen en coachen van mensen en organisaties op het gebied van communicatie. Dit betekent het ondersteunen in het ontwikkelen van ambities van zowel professionals als organisaties. Hierbij focus ik me op oplossings- als ontwikkelingsgericht begeleiden. Soms ben ik gids, maar meestal reisgenoot, samen zoekend naar nieuwe wegen om tot oplossingen te komen.

Meer informatie vindt u op www.janboon.com
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door:
 
 
Ga naar iwink.nl
 
 
Deze nieuwsbrief is verzonden met iMailingtool   |   Doorsturen   |   Afmelden